Skafoid kaynamamalarında NON-vaskülarize kemik greftlemesi ile cerrahi tedavi sonuçlarımız
Results of surgical treatment with NOM-vascular bone grafting in skafoid non-union
  1. Tez No: 460277
  2. Yazar: KAMİL YAMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAŞKIN ALTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Skafoid kırığı kaynamaması, non-vaskülarize greftleme, psödoartoz, scaphoid nonunion, non-vascular grafting, pseudarthrosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Herbert-Fisher D2, D3 ve D4 tipi skafoid kırığı kaynamamalarının, non-vaskülarize kemik grefti ile cerrahi tedavi sonuçlarının araştırılması ve literatür eşliğinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Şubat 2012-Şubat 2016 tarihleri arasında, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde, skafoid kırığı kaynamaması nedeniyle non-vaskülarize kemik grefti kullanılarak cerrahi tedavi uygulanan ve düzenli takip edilen 36 hasta incelendi. Hastaların tamamında(n:36), volar veya dorsal açık cerrahi yaklaşım ile redüksiyon sonrası distal radiustan alınan non-vaskülarize kemik grefti ile greftleme yapılmış, başsız kanüle kompresyon vidası ile tespit uygulanılmıştır. Yaş ortalaması 30,8 (21-45) olan hastaların tamamı erkektir (n:36). Travma sonrası cerrahi tedaviye kadar geçen süre ortalama 31,8 ay (7-108 ay) olup hastaların takip süreleri ortalama 34,1(7-53) aydır. Hastaların %36,1'inde(n:13) proksimal kutup, %55,5'inde (n:20) bel bölgesi, %8,3'ünde (n:3) distal kutup kırığı mevcuttur. Hastaların, Herbert-Fisher sınıflamasına göre, %47,2'si(n:17) tip D2, %27,7'si (n:10) tip D3, %25'i tip D4'tür. Avasküler nekroz oranı %25'tir (n:9), DISI deformitesi oranı %38,8'dir(n:14). Hastaların takibinde hareket arkları ve kavrama gücü kaydedilmiş olup fonksiyonel sonuçların değerlendirilmesi için tedavi öncesi ve sonrası hızlı kol, omuz ve el disabilite skorlaması ve MAYO el bilek skorlamasından faydalanılmıştır. Bulgular: Hastaların %86,1'inde(n:31) kaynama elde edilmiş olup kaynama süresi ortalama 12,1 haftadır. %13,9 (n:5) hastada kaynama olmamıştır. Hastaların cerrahi tedavi öncesi yapılan“hızlı kol, omuz ve el yetersizlik skorlaması (quick DASH)”ortalaması 26,45 olup takip sonunda 7,44 iken, takip sonu MAYO el bilek skorlarının ortalaması 88,1 (iyi) çıkmıştır. Sonuç: Çalışmamızda skafoid kemiğinde kırıktan sonra cerrahi tedaviye kadar geçen sürenin artmasıyla avasküler nekroz oranlarında artış olduğunu ve proksimal kutupta avasküler nekroz olan hastalarda kaynama oranın ciddi olarak düşük olduğunu ve cerrahi sonrası sonuçları etkilediğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: In this study; Herbert-Fisher D2, D3 and D4 type scaphoid fracture nonunions were aimed to investigate the surgical treatment with the use of non-vascularized bone graft results and evaluate through the literature. Materials and Methods: Between February 2012 and February 2016, 36 patients who underwent surgical treatment with the use of non-vascularized bone graft of scaphoid fracture in İzmir Bozyaka Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic were studied. After volar or dorsal open surgical approach all of the patients (n: 36) were grafted with non-vascularized bone grafts taken from the distal radius after reduction and after bone was fixated with headless compression screws. All of the patients were male (n: 36) with a mean age of 30.8 (21-45). The average time from trauma to surgical treatment was 31.8 months (7-108) and the follow up period was 34.1 (7-53) months. Proximal pole fracture was presented in 36.1% (n: 13), waist region was 55.5% (n: 20) and distal pole fracture was 8.3% (n: 3) of the patients. According to the Herbert-Fisher classification, 47.2% (n: 17) type D2, 27.7% (n: 10) type D3, 25% type D4. The avascular necrosis rate was 25% (n: 9) and the DISI deformity rate was 38.8% (n: 14). In the follow-ups, motion arcs and grip strength were recorded, and arm, shoulder and hand scoring of disability and MAYO wrist scoring were evaluated before and after treatment to evaluate functional outcomes. Results: In 86,1% of the patients (n: 31) union was obtained and the mean time of union was 12.1 weeks. 13.9% (n: 5) of the patients, union was not achieved. The average of“fast arm, shoulder and hand disability score (quick DASH)”of the patients before surgery was 26.45 and it was 7.44 at the end of the follow-ups, whereas the mean MAYO wrist scores at the end of the follow-ups were 88.1 (good). Conclusion: We found that the rate of avascular necrosis increases in the scafoid fractures by time until the surgical treatment and the rate of union in patients with avascular necrosis at the proximal pole was significantly lower and affected the results after surgery.