5018 Sayılı Mali Kontrol Sistemi'nin incelenmesi ve kamu hastaneleri için bir uygulama önerisi
Investigation of Financial Control System no. 5018 and an implementation suggestion for public hospitals
- Tez No: 460590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Mali Kontrol, Stratejik Plan, Performans Esaslı Bütçeleme, İç Denetim, Accountant, Financial Control, Strategic Plan, Performance-Based Budget, Internal Audit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin bürokratik engellemelere takılmadan, daha hızlı ve daha verimli yönetilmesi için 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Kamu Hastaneleri Birlikleri kurulmuştur. Bu birlikler yeni bir oluşum gibi gözükse de aynı diğer devlet kurumlarında olduğu gibi birliklerin de mali yönetim sisteminin temel dayanağı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'dur. 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunun yerine 2005 yılında uygulamaya konulan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu mali yönetim alanında birçok yenilikler getirmiştir. Stratejik plan, performans esaslı bütçeleme ve iç denetim bu yeniliklerin başında gelmektedir. Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi kamu hastanelerinde de yeniliklere uyum ve yenilikleri uygulamaya koymak sıkıntılı geçmektedir. Stratejik plan ve performans esaslı bütçelemenin makro düzeyde verilerle hazırlanması, işin temelini oluşturan mikro verilerin göz ardı edilmesi nedeniyle sahada yani taşra teşkilatlarında sürekli aksaklıklara neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında mali sonuç doğuran her olayın muhasebeleştirilmesi ilkesi gereğince; olayı niteleyen detay muhasebe hesap kodları kullanılarak, önce miktarsal sonra parasal muhasebe kayıtları ile stratejik plan ve performans esaslı bütçenin yapılabilir olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca iç denetimin de aynı şekilde olayı niteleyen detay muhasebe hesap kodlarının kullanılması ile nasıl daha etkin ve anlamlı hale geldiği anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public Hospitals Unions have been established with the Decree Law No. 663 for faster and more efficient management of the hospitals affiliated to the Ministry of Health without being attached to bureaucratic obstacles. Although these associations seem to be a new formation, they are in the same other state institutions, and the basic stance of the financial management system of the associations is the Law on Public Financial Management and Control No. 5018. The Law on Public Financial Management and Control No. 5018 put into effect in 2005 instead of the Accounting-PublicLaw No. 1050 has brought many innovations in the field of financial management. Strategic planning, performance-based budgeting and internal auditing are at the top of these innovations. It is troublesome to put harmony and innovations in innovations in public hospitals as it is in other government institutions. The preparation of the strategic plan and performance based budget at the macro level causes continuous failures in the field or provincial organizations because of the ignoring of the micro data which forms the basis of the work. In accordance with the principle of accounting for every event that results in a financial result in this thesis study; It has been tried to explain how the strategic plan and performance based budget can be made with quantitative and monetary accounting records by using detailed accounting account codes which qualify as events. In addition, the internal audit has tried to explain how it became more effective and meaningful by using the detailed accounting account codes which likewise describe the event.