Değerler bağlamında gençlerin politik katılım düzeylerinin belirlenmesi
Determination of young people participation levels in context of values
- Tez No: 460675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT YAŞAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Politik Katılım, Değer, Youth, Political Participation, Value
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezin amacı sosyal psikolojik değişkenler – değer ile gençlerin politik katılımları düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışma Bingöl üniversitesinde okuyan toplam 388 kişiye uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler ilişkisel tarama modeli kullanılarak analizleri yapılmıştır. Gençlerin politik katılım düzeyleri (aktif, sivil, pasif)Tola (2007) tarafında geliştirilen politik katılım ölçeği ile ölçülmüştür. Gençlerin değer eğilimleri ise Rokeach (1967) tarafından geliştirilen“amaçsal”ve“araçsal”değerler olmak üzere iki alt boyut ve her bir boyutta 18'er değerden oluşan envanter ile ölçülmüştür. Araştırma bulguları, politik katılımın değerler ile ilgili olduğunu göstermiştir. Amaçsal değerlerden eşitlik, özgürlük ve Barış içinde bir dünya değerleri politik düzeylerinden sivil katılım düzeyi ile negatif yönde bir ilişki göstermiştir. Ahiret selameti sivil katılımla pozitif ilişki olurken, ulusal güvenlik değerinin politik katılımla ilişkisi bulunamamıştır. Araçsal değerlerden bağımsız değeri aktif ve sivil katılım düzeyleri ile negatif yönde ilişki bulunurken, pasif düzey ile bir ilişki bulunamamıştır. Entelektüel değer sadece sivil katılım düzeyi ile ilişkili bulunmuştur ve bu ilişki negatif yöndedir. Hırslı ve sorumluluk değerleri politik katılım ile bir ilişkisi bulunmamıştır. Bu tez gençlerin politik katılımını etkileyen temel süreçleri, bu alanda önceki çalışmalar dikkate alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the relationship between social psychological variables - values and the level of political participation of young people. The study has been applied to a total of 388 students at Bingöl University. Data obtained from the study have been analyzed by using relational screening model. The political participation levels of the youth (active, civil, passive) have been measured by the political participation scale developed by Tola (2007). The value tendencies of youth have been measured by the inventory developed by Rokeach (1967) which has two sub-dimensions,“objective”and“instrumental”, and 18 values in each dimension. The findings of the research have shown that political participation is related to values. Equality, freedom and a world with peace which are objective values has shown a negative relationship with the civil participation of politic levels. While there has been a positive relationship between the civil participation and concern for Hereafter, has not been found relationship between the value of national security and political participation. While there has been found a negative correlation between the levels of active and civil participation and independence of instrumental values, has not been found correlation with passive level. It has been found that intellectual value is only related to the level of civil participation, and this relationship is negative. It has been found that ambitiousness and responsibleness values are not associated with political participation. This thesis has been examined the basic processes that affecting young people's political participation, by taking into account the previous studies in this area.