XIX. yüzyıl Osmanlı vakıf müesseselerinin dönüşümü ve kamu hizmetlerinin yürütülmesinde vakıfların toplumsal hayattaki rolü: Kütahya ili örneği
XIX. century transformation of the Ottoman foundation institutions and the role of the foundations in social life: City of Kutahya case
- Tez No: 461642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti, Vakıf, XIX. Yüzyıl, Osmanlı Vakıfları, Kütahya, Public Service, Foundation, XIX. Century, Ottoman Foundations, Kütahya
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Osmanlı Devleti'nde XIX. yüzyılda başlayan modernleşme ve merkezileşme hareketleri iktisadi, idari ve askeri alanlardaki geleneksel kurumları etkilediği gibi vakıf müesseselerini de etkilemiştir. Vakıfların yürüttüğü geleneksel kamu hizmetlerinin yerine bu yüzyılda modern ve merkezi bir sistemin kurulması için reformlar yapılmaya çalışılmıştır. Ancak reformlar sonucu ortaya çıkan modern kurumlar ile geleneksel kurumlar ikili bir sistem ortaya çıkarmış ve bu yüzyıl boyunca geleneksel ve modern kurumlar kamu hizmetlerini birlikte yürütmüştür. Bu süreç içerisinde devlet modern kurumlara ağırlık vererek geleneksel kurumların modern kurumlara dönüştürülmesini sağlamıştır. Çalışmada, Osmanlı Devleti döneminde vakıfların yürüttüğü hizmetler günümüzdeki modern kamu hizmeti kavramı açısından değerlendirilerek eğitim, din, beledi, ekonomik ve sosyal hizmetler başlıkları altında sınıflandırılmıştır. Bu başlıklar altında günümüzde devletin görevi olan kamu hizmetlerinin vakıflar tarafından yürütüldüğüne yer verilmiştir. XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde başlayan modernleşme ve merkezileşme çalışmalarının vakıflar üzerindeki etkileri ele alınmış ve araştırma Kütahya ili özelinde sınırlandırılarak şehirdeki vakıflar üzerinde meydana gelen dönüşüm süreci incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman State, the modernization and centralization movements that started in the 19th century influenced traditional institutions in economic, administrative and military fields as well as foundation institutions. Instead of the traditional public services carried out by the foundations, reforms have been attempted to establish a modern and central system in this century. However, as a result of the reforms, modern institutions and traditional institutions co-existed and public services were carried out by both traditional and modern institutions throughout the century. During this timeframe, the State focused on modern institutions and transformed traditional institutions into modern institutions. In the study, the services carried out by foundations in the Ottoman State were examined though the lense of modern public service and were classified as educational, religious, municipal, economic and social services. Under these categories, it is mentioned that the public services, which are the duty of the state today, are carried out by foundations. The effects of the modernization and centralization on the foundations of the Ottoman Empire in the 19th century were examined and the transformation process focusing on the City of Kütahya's foundations was investigated.