Üniversite öğrencilerinin kentleşme süreçleri üzerine etkileri: Bülent Ecevit Üniversitesi örneği
The effects of university's students on urbanization process: The instance of Bulent Ecevit University
- Tez No: 461643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Urbanization, University, University-Urban Relations, Student, Zonguldak, Bülent Ecevit Üniversity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kentler göçebe yaşamdan yerleşik hayata geçiş sonucu ortaya çıkmış süreçlerdir. Bu eski kent yapıları zamanla, bir değişimin ifadesi olan kentleşme sürecine girmiş ve büyük dönüşümler geçirmiştir. Kentler üzerinde yapısal değişimlere neden olan önemli faktörlerden biri ise sanayileşmedir. Sanayileşme, kentleşme üzerine etki eden tek unsur değildir. Üniversiteler de kentleşme sürecini etkileyen önemli diğer etkenlerden biri olarak görülmektedir. Üniversiteler ve üniversitelerde eğitim gören öğrenciler bulundukları şehri demografik, ekonomik, sosyal, kültürel olmak üzere birçok açıdan değiştirmektedir. Zonguldak'ta da Bülent Ecevit Üniversitesi'nin kurulmasıyla şehir birçok farklı açıdan etkilenmiştir. Saha çalışması olarak seçilen Zonguldak ilinde, Bülent Ecevit Üniversitesi'nin kurulmasıyla üniversite kentleşme ilişkisi farklı bir boyut kazanmıştır. Dolayısıyla bu çalışmada, Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerinin Zonguldak'ın kentleşme süreçleri üzerindeki olumlu olumsuz etkileri araştırılmıştır. Çalışma 2016-2017 akademik yılı güz döneminde Bülent Ecevit Üniversitesinde kayıtlı bulunan ve merkez kampüste okumakta olan öğrenciler arasından belirlenen örneklem grup üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen analizler sonucunda ise, üniversitenin kente getirdiği öğrencilerin Zonguldak'ın demografisini, mekânsal yerleşimini, ekonomisini ve kültürünü etkilediği görülmüştür. Sonuçta öğrencilerin cinsiyetinin, kayıtlı oldukları fakülte/yüksekokulun, eğitim ve öğretim döneminde bulundukları sınıfın, kentte barındıkları yerin ve ailelerinden aldıkları harçlık miktarının, kentsel süreçlerde belirleyici olduğu görülürken, anne ve babanın eğitim durumunun ve mesleğinin kentsel fonksiyonları yeterince etkilemediği açıkça tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Kentleşme, Üniversite, Üniversite-Kent İlişkisi, Öğrenci, Zonguldak, Bülent Ecevit Üniversitesi.
Özet (Çeviri)
Cities are the process which is the result of the transition nomadic life to settled life. In time, this old city buildings, entered into the process of urbanization, which means a change,and it has undergone major transformations. One of the major factors that cause structural change on the cities is industrialization. Industrialization is not the only factor affecting the urbanization.Universities also is seen as one of the most important other factors affecting the process of urbanization. Universities and their students studying at these universities changes the cities in many ways, including demographic, economic, social and cultural. In Zonguldak, by the establishment of the Bülent Ecevit Üniversity, the city has been influenced by many different angles. In the city of Zonguldak selected as a field work, by the establishment of the Bülent Ecevit Üniversity, the relationship of the university and city has gained a different dimension. Therefore, in this study, Bülent Ecevit Üniversity students's positive and negative effects on the Zonguldak urbanization process. This study applied on the specific sample on the students registered in Bülent Ecevit Üniversity and the students who are studying in the campus center in fall semester of the 2016-2017 academic year. As a result of the analysis obtained, It has been seen that the students brought by the university to the city affected the demography, spatial location, economy and culture of Zonguldak. As a result, while the gender of the students, the faculty / school they were registered in, the class they were in during the education and training period, the amount of allowance they received from their families seems to be decisive in urban processes, the educational status of the parents and the profession are not sufficiently influencing the urban functions.