Spinal kord iskemi reperfüzyon hasarı oluşturulan ratlarda pregabalinin böbrek dokusu üzerine etkisi
Effects of pregabaline on kidney tissue in spinal cord ischemia reperfusion injured rats
  1. Tez No: 462383
  2. Yazar: EMİNE ÜNAL CERAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN İNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: spinal kord iskemi reperfüzyon, pregabalin, böbrek, p53, TOS, TAS, histopatoloji, Spinal cord ischemia-reperfusion, pregabalin, kidney, p53, TOS, TAS, histopathology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sıçanlarda spinal kord iskemi-reperfüzyon (İR) modelinde iskemi ile birlikte uygulanan düşük ve yüksek doz pregabalinin böbrek dokusu üzerine koruyucu etkilerini araştırmaktır. Metot: Etik kurul onayı alındıktan sonra, 24 tane Wistar rat randomize olarak dört gruba ayrıldı (n=6). Kontrol (grup K), İ/R (grup İ/R), İ/R-düşük doz pregabalin (grup İ/R-DP), İ/R-yüksek doz pregabalin (grup İ/R-YP). Tüm gruplara anestezi altın-da laparotomi uygulandı. Grup İ/R' de laparotomi sonrasında 120 dakika süre ile abdominal aortaya kros klemp konularak spinal kord iskemi hasarı gerçekleştirildi. 120 dakikalık iskemiyi takiben damar klempi açılarak reperfüzyon sağlandı. Grup İ/R-DP' de iskemiden 15 dakika önce 30 mg/kg pregabalin, grup İ/R-YP' de iskemiden 15 dakika önce 200 mg/kg pregabalin intraperitoneal uygulandı. Reperfüzyon dönemi bitiminde böbrek dokusu biyokimyasal ve histopatolojik incelemeler için alındı. Bulgular: Hematoksilen Eozin boyaması ile yapılan genel doku değerlendir-mesinde İ/R grubunda bowman kapsülünde yer alan damar ağından dışarı sızan erit-rosit miktarının kontrol grubuna göre fazla olduğu yani bowman kapsülünde ödem mevcut olduğu tespit edildi. Düşük doz grubunda bu histopatolojik bulguda değişme olmadığı ama 200mg grubunda belirgin şekilde iyileşme göstererek kontrol grubuna benzer görüntü olduğu tespit edildi. Bununla birlikte herhangi bir inflamatuar hücre göçü, angiogenetik değişiklik-ler yani neovaskülarizasyon olmadığı gözlendi. PAS boyamasında ise İ/R ve düşük doz grubunda çok hafif ödematöz değişiklikler var olmasına karşın kontrol ve 200 mg grubuna göre karşılaştırıldığında aralarında belirgin bir farklılık olmadığı ve gerek bowman kapsülü içi damarlarda ve diğer tüm tübüllerde bazal membranda hiçbir so-run olmadığı gözlendi. p53 boyaması ise önemli bulgular içermekteydi. Kontrol grubunda hiçbir p53 eksprese eden hücre bulunmazken İ/R grubunda çok belirgin ve bilhassa bazı bowman kapsülleri içinde farklı yoğunluklarda p53 ekspresyonu tespit edildi. Genel tübüllerde herhangi bir ekspresyon tespit edilmedi. İlginç olarak düşük doz uygulanan grupta p53 ekspresyonunun belirgin derecede silikleştiği ancak 200 mg uygulanan grupta çok belirgin şekilde olduğu tespit edildi. Bu gruptaki ekspresyon İ/R grubundan bile daha belirgindi. TOS enzim aktivitesi İ/R grubunda K, İ/R-DP ve İ/R-YP gruplarına göre anlamlı yüksek olarak bulundu. Benzer şekilde TAS enzim aktivitesi İ/R grubunda K, İ/R-DP ve İ/R-YP gruplarına göre anlamlı yüksek olarak tespit edildi. Sonuç: Bu sonuçlar ratlarda spinal kord İ/R hasarında iskemi öncesi uygula-nan farklı dozda pregabalinin böbrekleri kısmen koruyucu etkiye sahip olduğunu gös-termektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to investigate the protective effects of low and high dose pregabalin on renal tissue that was administered in rat spinal cord ischemia-reperfusion (I/R) model. Methods: 24 Wistar rats were randomized into four groups after approval of the ethical committee (n=6). Experimental groups were indicated as; control (C group), I/R (I/R group), I/R-low dose pregabalin (I/R-LP group), I/R-high dose pre-gabalin (I/R-HP group). Laparotomy was performed in all groups under anesthesia. After laparotomy in I/R group, a cross clamp was placed in the abdominal aorta for 120 minutes to cause spinal cord ischemia injury. Following 120 minutes of ischemia, reperfusion was achieved by opening the vascular clamp. I/R-LP group received 30 mg/kg pregabalin intraperitoneally 15 minutes before ischemia. Likewise, 200 mg/kg of pregabalin was administered intraperitoneally for 15 minutes in I/R-HP group. At the end of the reperfusion period, kidney tissue was extracted for biochemical and histopathological examinations. Results: Hematoxylin-eosin staining revealed that the amount of erythrocytes leaking out of the vein web in the bowman capsule was higher in the I/R group com-pared to the controls, indicating the presence of edema in the bowman capsule. In the low-dose group, there was no change in the histopathological findings, but a signifi-cant improvement was observed in the 200 mg group where the histopathological findings were similar to that of controls. In addition, inflammatory cell migration was not observed. Similarly, there was no effect in angiogenic changes, in other words, there was not any neovascularization. Even though there was a very slight edematous change in the I/R and low dose groups after PAS staining, this change was not signi-ficant compared to the controls and 200 mg group. Moreover, there was not any ef-fect in the basal membrane of inner vessels of the bowman capsule and all other tubu-les. p53 staining revealed important findings. In the control group, p53-expressing cells were not detected, however, the presence of p53-expressing cells were identi-fied clearly in the IR group, especially at different intensities in some bowman capsu-les. No expression was detected in general tubules. Interestingly, a significant reduc-tion of p53 expression was observed in the low-dose group. Conversely, it was signi-ficantly increased in the 200 mg administered group. Expression in this group was even more pronounced than in the I/R group. TOS enzyme activity was found to be significantly higher in the I/R group compared to the C, I/R-LP and I/R-HP groups. Likewise, TAS enzyme activity was found to be significantly higher in the I/R group compared to the C, I/R-LP and I/R-HP groups. Conclusions: These results demonstrate that pregabalin administered at diffe-rent doses before the ischemia has a partial protective effect in rats with spinal cord IR injury.