Futbolcularda dengenin çeviklik üzerine etkisi
The effect of balance on agility in soccer players
  1. Tez No: 462496
  2. Yazar: NESRİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çeviklik, Denge, Futbol, Agility, Balance, Soccer
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu araştırmada, profesyonel futbolcularda dengenin çeviklik performansı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya yaşları ortalaması 24.38±5.536 yıl, boyları ortalaması 1,77±0,064 metre, vücut ağırlıkları ortalaması 74,13±15,024 kg ve spor yaşları ortalaması 7,13±4,978 yıl olan toplam 16 profesyonel futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Futbolculara iki ayrı günde denge ölçümleri ve çeviklik testi uygulanmıştır. Sporcuların çeviklik performansı pro-agility testi ile ölçülmüştür. Denge performansı ise kapalı şekilde düz zeminde ve denge minderi ile ölçülmüştür. Düz zemin, köpük zemin ve toplam denge skorlarının çeviklik performansı üzerine bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (P>0,05). Sonuç olarak; bu çalışmaya katılan sporcuların elit seviyede futbolcu olmalarından dolayı, antrenman düzeylerinin aynı olması düşüncesi ile denge ve çeviklik antrenmanlarına yeteri kadar maruz kalmaları bu iki yeteneğin aynı seviyede geliştiğinin göstergesi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study was to examinate the effectiveness of balance on agility performance in professional soccer players. A total 16 professional soccer players participated as volunteer. Their mean age was 24,38±5,536 years, mean height was 1,77±0,064 meters, mean weight was 74,13±15,024 kg, and mean sport age was 7,13±4,978 years. Pro-agility test was applied for agility performance. Balance performance was measured by flat ground and foam floor as eyes closed. There was no a significant (P>0,05) effectiveness of flat ground balance score, foam floor balance score, and total balance score. Conclusion, it is thought that the balance and agility performances are improved at a high level when the athletes' training levels are thought to be the same.