Fakoemülsifikasyon yöntemi ile katarakt cerrahisi uygulanan hastalarda arka korneal astigmatizma değerlerinin topografik olarak incelenmesi
Eveluation of posterġor corneal astġgmatġsm wġth topography after cataract surgery
- Tez No: 462667
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERTAŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Arka korneal astigmatizma, Scheimpflug topografi, Polar vektör analizi, Fakoemülsifikasyon cerrahisi, Posterior corneal astigmatism, Scheimpflug topography, Polar vector analysis, Phacoemulsification surgery
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Preoperatif ve postoperatif kornea ön yüzey, arka yüzey ve total astigmatizma değerleri incelenmesi ve kornea arka yüzey astigmatizmasının total korneal astigmatizmaya etkisinin değerlendirilmesi. Gereç ve yöntem: Retrospektif çalışma. 2008-2016 yılları arasında Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastlıkları Bölümüne başvuran ve katarakt cerrahisi uygulanan Scheimpflug topografi sistemi (Pentacam HR, Oculus, Wetzlar, Germany) ile iyi kalitede preoperatif ve postoperatif 1. , 3. , 6. ay ölçümleri olan ve dosyasına ulaşılan 56 hastanın 68 gözü çalışmaya dahil edildi. Preoperatif ve postoperatif 1. , 3. , 6. ay ön yüzey, arka yüzey ve total korneal astigmatizma değerleri Naeserin polar vektör analizi sitemi ile hesaplandı. Total korneal astigmatizma üzerine arka korneal astigmatizmanın etkisine bakıldı. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 17.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, USA) paket programında yapıldı. Bulgular: Kornea arka yüzeyinde postop 1. ayda K1,K2,Km değerlerinde preopa göre artış gözlendi (p0,0083). Ön, arka yüzey ve total korneal astigmatizmada anlamlı aks değişimi izlenmedi. Sonuç: Bu çalışmada katarakt cerrahisi geçiren hastalarda arka korneal astigmatizmanın total korneal astigmatizmaya postoperatif dönemde etkisinin olmadığı görüldü. Bu konuda daha fazla prospektif ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To analyze preoperative and postoperative anterior, posterior and total corneal astigmatism and evaluate effect of posterior corneal astigmatism on total corneal astigmatism. Materials and Method: This retrospective study includes records of 56 patients' 68 eyes who had gone under cataract surgery between 2008-2016 years at Ufuk University School of Medicine. All patients had preoperative and postoperative topography scans . Preoperative and postoperative 1st, 3rd and 6th months anterior, posterior and total corneal astigmatism values were calculated with Naeser polar vector analysis. The effect of posterior corneal astigmatism on total corneal astigmatism was evaluated. IBM SPSS Statistics 17.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, USA) programme was used. Results: K1,K2,Km values of posterior corneal surface were increased at postoperative first month (p0,0083). The axis of anterior,posterior and total corneal astigmatism was not found to change after surgery. Conclusion: In this study there was no effect of posterior corneal astigmatism was shown on total corneal astigmatism after cataract surgery. More prospective and controlled studies are needed for further investigation of this association.