CE işaretinin önemi ve ithalatçı firmalar nezdinde bilinirliğinin incelenmesi
A research on the recognation by the importers and the importance of the CE mark
  1. Tez No: 463138
  2. Yazar: FERDİ GÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR ÖZYER AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: CE İşaretleme, İthalat, Ürün Güvenliği, Denetim, Faktör, CE İşareti Ölçeği, Ölçek Uyarlama, Keşifsel Araştırma, CE Marking, Import, The Security of Product, Audit, Factor, CE Marking Scale, Scale Adaptation, Exploratory Research
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma ile ürünlerin Avrupa Birliği sağlık, güvenlik ve çevreyi koruma yönergeleri ile uyumlu olduğunu gösteren“CE İşaretleme”olgusunun önemi ve CE işaretleme sisteminin Türkiye'deki uygulanış şekli ve düzeyi incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada CE işaretlemesi konusunda ülkemizdeki bilgi ve duyarlılık düzeyinin tespit edilmesi hedeflenmektedir. Yapılan literatür taraması sonucunda araştırmanın tam olarak amacını karşılayan bir ölçeğine rastlanmamıştır. Uzman görüşleri alındıktan sonra gerekli kapsam geçerlik analizleri yapılarak 20 madde tek form halinde birleştirilmiş ve İstanbul ilinde faaliyet gösteren 13 ithalatçı firmanın 83 çalışanına uygulanmıştır. Elde edilen verilerle yapılan temel bileşenler ve faktör analizleri sonucunda toplam varyansın %63,621'ini açıklayan 4 faktörlü (1-CE İşareti Çözümleri, 2-Uygulanış Şekli, 3-Duyarlılık Düzeyi, 4-Toplum Bilinci ve Çalışmanın Gerekliliği) 20 maddeden oluşan beşli likert tipi modeline uygun“CE İşareti Duyarlılık ve Bilgi Düzeyi Ölçümlenmesi”şeklinde adlandırılmış tutum ölçeği elde edilmiştir. Güvenirlik analizlerinde ölçeğin tümü için Cronbach α= ,876 olarak hesaplanmıştır. Madde toplam ve madde kalan analizleri sonucunda madde korelâsyonlarının anlamlı ve maddelerin ayırt edici oldukları saptanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik çalışmalarından sonra ölçeğin uygulanması, İstanbul ilindeki 55 ithalatçı firmanın 385 çalışan ının katılımıyla, Mart 2017- Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubundan elde edilen puanlar ile demografik değişkenler karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgularla ithalatçı firma çalışanlarının CE işareti duyarlılıkları ile bilgi düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to highlight the importance of“CE marking”and to show the level and level of application of CE marking system in Turkey, which shows that products comply with European Union health, safety and environmental protection directives. The aim of the study is to determine the level of knowledge and sensitivity in CE in terms of CE marking. As a result of the literature survey, the survey did not find a measure that met the exact purpose. After receiving expert opinions, the necessary scope validity analyzes were made and 20 items were combined into one form and applied to 83 employees of 13 importer firms operating in Istanbul. A fivepoint Likert-type scale consisting of 20 items with 4 factors (1-CE Marking Solutions, 2-Applied Shape, 3-Sensitivity Level, 4-Community Consciousness and Working Requirement) explaining 63,621% of the total variance as a result of the basic components and factor analyzes made. Attitude scale named as“CE Mark Sensitivity and Level of Information Measurement”in accordance with the model. In reliability analysis, for overall scale Cronbach αT= ,876 is used. As a result of total article and remaining article analysis, it is observed that article correlations are meaningful and distinctive. The implementation of the scale after the validity and reliability studies was carried out between March 2017 and May 2017 with the participation of 385 employees of 55 importer firms in Istanbul province. The scores obtained from the sample group and the demographic variables were compared. It was determined that there was a significant relationship between the sensitivity of CE markers and knowledge levels of the importer company employees.