The determinants of e-commerce in Turkey and European countries: A panel data analysis
Türkiye'de ve Avrupa ülkelerin'de e-ticareti etkileyen faktörlerin panel veri analizi
  1. Tez No: 463416
  2. Yazar: EMRE KADİR ÖZEKENCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLMEZ, YRD. DOÇ. DR. CANSU ÜNVER ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Ülkeleri, Türkiye, E-Ticaret, Panel Veri, Ampirik Analiz, European Countries, Turkey, E-commerce, Panel Data, Empirical Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda, bilim ve teknolojinin hızlı gelişimi sayesinde elektronik ticaret iş dünyasında önemli bir konu haline gelmiştir. Son yirmi yılın en önemli gelişmelerinden biri olarak kabul edilen internetin, işletmeler arasında gerçekleşen ticari işlemler de kullanımının yaygınlaştığı görülmektedir. Böylece, e-ticaret işletmeleri ve bireyleri etkilemeye başlayan önemli bir konu haline gelmiştir. Bu tezin temel amacı Türkiye ve Avrupa ülkelerinde e-ticareti etkileyen faktörleri ortaya çıkarmaktır. Türkiye'de ve Avrupa ülkelerinde, e-ticarete etki eden faktörler“Panel”veri modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde 2004 ve 2015 yılları arası yıllık makro veriler kullanılmıştır. Ampirik analizler sonucunda, internet kullanıcı sayısının, enflasyonun, istihdamdaki eğitim seviyesinin ve kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılanın e-ticaret üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, electronic commerce has become an important topic in the business environment due to rapid development in science and technology. One of the major developments of the past two decades has been the growth of the internet for business transactions among firms. Thus, e-commerce has started to effect businesses and individuals immensely. The main purpose of this dissertation investigates the determinants of e-commerce in Turkey and European countries. Panel data has been used in terms of analyzing factors affecting e-commerce by using macro variables, for the period of 2004 and 2015. Empirical results indicated that internet users, GDP per capita, inflation, and employment rate by educational level have positive effect on e-commerce.