Planococcus ficus (Hemiptera:Pseudococcidae)'un üreme ve canlı kalmasında anne yaşının etkilerinin araştırılması
Investigate of maternal effects on fecundity and survival of Planococcus ficus (Hemiptera:Pseudococcidae)
- Tez No: 463762
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH ÖZGÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anne yaşı, Asma, Planococcus ficus, Two-sex, Yaşa ve döneme bağlı yaşam çizelgesi, Age-stage-specific life table, Grapevine, Mother age, Planococcus ficus, Two-sex
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada asma unlubiti, Planococcus ficus (Hemiptera: Pseudococcidae)'un gelişme, üreme, ömür, döl süresi, preovipozisyon, ovipozisyon ve post ovipozisyon süreleri ve canlı kalma oranları üstüne anne yaşının etkileri araştırılmıştır. Denemelerde 1. 10. 15. ve 20. yaşlarda annelerden alınan bireylerden oluşturulan dört farklı popülasyon incelenmiştir. Her bir deneme grubu 30 tekerrürden oluşturulmuş ve asma unlubiti için konukçu bitki olarak asma bitkisi yaprakları kullanılmıştır. Çalışma 24 ±1 ºC sıcaklık, %65-70 orantılı nem 16:8 saatlik aydınlık: karanlık şartlarında iklim odalarında yürütülmüştür. Her bir popülasyon için elde edilen veriler yaş ve döneme bağlı yaşam çizelgesine göre Two-Sex paket programında değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda Planococcus ficus'un 1., 10., 15. ve 20. gün anne yaşına göre elde edilen popülasyonlarının hesaplanan yaşam çizelgesi parametreleri; kalıtsal üreme yeteneği (rm) 0.09, 0.080, 0.085 ve 0.080 dişi/dişi/gün, net üreme gücü (Ro) 71.6, 28.70, 40.68 ve 37.60 dişi/dişi, ortalama döl süresi (To) 46.34, 41.47, 43.39 ve 44.85 gün, toplam üreme oranı (GRR) 198.98, 63.95, 82.55 ve 75.86 dişi/dişi, artış oranı sınırı (λ) 1.09, 1.08, 1.08 ve 1.08 dişi/gün olarak bulunmuştur. Kalıtsal üreme yeteneği 1. gün annelerden alınan bireylerde en yüksek çıkarken diğer üç yaş grubunda birbirine yakın değerlerde izlemiştir. Ergin ömrü sırasıyla 10.03, 9.65, 9.30 ve 11.05 gün olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, maternal effects of Planococcus ficus (Hemiptera: Pseudococcidae) were investgated on development, fecundity, longevity, generation time, preoviposition, oviposition, postoviposition and survival. At the experiments, four different populations, individuals were obtained 1, 10, 15 and 20 days mother ages, were used. Every experiment group had 30 replications and grapevine leaves were used for experimented individuals. All experiment were carried out at climatic cabinets which have 24±1 ºC temperature, 65-70% relative humidity and 16:8 h day light period. Raw data which were obtained at every experimented groups were analysed according to age-stage-specific two-sex life table. End of the study, life table parameters of Planococcus ficus for every age group populations were found as; intrinsic rate of increase (rm) 0.09, 0.080, 0.085 and 0.080 d-1, net reproductive rate (Ro) 71.6, 28.70, 40.68 and 37.60 d-1, mean generation time (To) 46.34, 41.47, 43.39 and 44.85 days, gross reproductive rate (GRR) 198.98, 63.95, 82.55 and 75.86 d-1, finite rate of increase (λ) 1.09, 1.08, 1.08 and 1.08 d-1. While intrinsic rate of increase was found higher at 1 day age group than other age group populations. Longevity were found as 10.03, 9.65, 9.30 and 11.05 days, respectively