Planococcus citri (Hemiptera:Pseudococcidae)'nin Begonia elatior (begonya), Impatiens sp. (camgüzeli) ve Pelargonium hortorum (sardunya) üstünde üreme ve canlı kalma performansı
Fecundity and survival of Planococcus citri (Hemiptera:Pseudococcidae) on Begonia elatior (begonia), Impatiens sp. (Impation) and Pelargonium hortorum (sardinia)
- Tez No: 463763
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH ÖZGÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Begonia elatior, Impatiens sp, Planococcus citri, Pelargonium hortorum, Süs bitkileri, Yaşam çizelgesi, Begonia, Life table, Impation, Ornamental plant, Planococcus citri, Sardinia
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Planococcus citri (HEMIPTERA: Pseuodococcidae) 'nin Begonia elatior (Begonya), Impatiens sp. (Camgüzeli) Pelargonıum hortorum (Sardunya), üstünde bazı biyolojik özellikleri (gelişme, preovipozisyon, ovipozisyon süreleri, canlılık oranı) belirlenmiş ve yaşam çizelgeleri oluşturulmuştur. Çalışma 2014 yılında Yüzüncü yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki koruma bölümünde 25±1 ºC sıcaklık, %65±5 orantılı nem 16:8 saatlik aydınlık: karanlık şartlarında iklim odasında yürütülmüştür. Planococcus citri dişilerinin belirtilen konukçuları üstünde gelişme süreleri sırasıyla 13.75, 17.25 ve 11.79 gün olarak saptanmıştır. Erkek bireylerde ise Sardunya dışındaki konukçularında 4.60 ve 4.50 gün olarak bulunmuştur. Pelargonium hortorum türü üstünde erkek bireylere rastlanmamıştır. Toplam gelişme süreleri üstünden yapılan karşılaştırmalarda en kısa gelişmenin 30.50 gün ile Begonya üstünde olduğu, diğer iki konukçu bitkide birbirlerine benzer sürelerde sırasıyla 31.29 ve 33.92 günde tamamlandığı görülmüştür. Kalıtsal üreme yeteneği (r) ve Artış oranı sınırı (λ) konukçular üstünde istatistiksel olarak farksız bulunmuş ve değerleri sırasıyla; 0.086, 0.080, 0.047 gün-1 ve 1.049, 1.083, 1.090 gün-1 olarak belirlenmiştir. Net üreme gücü (Ro) en düşük Begonia elatior'da 6.20 yavru/dişi olarak bulunurken diğer iki konukçu üstünde istatistiksel olarak farksız bulunmuş ve değerleri Impatiens sp.'de 48.76 yavru/dişi, Pelargonium hortorum'da 29.10 yavru/dişi olarak bulunmuştur. Ortalama döl süresi (T0) ise Begonya ve Sardunya üstünde daha kısa (38.43, 39.13 gün) bulunurken Camgüzeli üstünde istatistiksel olarak daha uzun sürede bulunmuştur (48.22 gün).
Özet (Çeviri)
In this study of Planococcus citri (HEMIPTERA: Pseuodococcidae) on Begonia elatior, Impatiens sp. Pelargonium hortorum some biological features (development time, preoviposition, oviposition times, survival) were determined and life table were created. The study was carried out in the climate chamber 25±1 ºC temperature, 65-70 % relative humidity 16:8 hours in light: dark conditions. The developmental time on Planococcus citri females host plants was found respectively 13.75, 17.25 11.79, days. Male individuals were found to be 4.60 and 4.50 days in the hosts expect Sardinia. No male individuals were found on the Pelargonium hortorum species. In the comparisons made over total development times, the shortest development was 30,50 on Begonia and this time in the other two host plant was similar respectively as 31.29 and 33.92 days. The intrinsic rate of increase (r) and The number of finite rate of increase (λ) were statistically indifferent on the hosts and their values respectively; 0.086, 0.080, 0.047 day-1 and 1.049, 1.083, 1.090 day-1 were determined. Net reproduction rate (Ro) the lowest on Begonia elatior was found to be as 6.20 offspring/females whereas the other two hosts were found statistically indifferent and rates were found on Impatiens sp. as 48.76 offspring/females, on Pelargonium hortorum 29.10 offspring/females. The mean generatin time (T0) on Begonia and Sardinia (38.43, 39.13 day) shorter was found while on İmpation statistically longer. (48.22 day).