Total diz artroplasti cerrahisi için adduktor kanal bloğu ya da femoral sinir bloğu yapılan hastalarda postoperatif analjezi ve opioid gereksiniminin karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesia and opioid requirement in patients undergoing adductor canal block or femoral nerve block for total knee arthroplasty
- Tez No: 464028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET DOĞAN EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Adduktor kanal bloğu, femoral sinir bloğu, postoperatif ağrı, opioid tüketimi, Adductor canal blokage, femoral nevre block, postoperative pain, opioid consumption
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Total Diz Artroplasti Cerrahisi İçin Adduktor Kanal Bloğu ya da Femoral Sinir Bloğu Yapılmış Hastalarda Postoperatif Analjezi ve Opioid Gereksiniminin Karşılaştırılması Giriş Total diz artroplastisi (TDA) yapılacak hastalar cerrahi sonrasında belirgin şiddette ağrı yaşamaktadır. Femoral sinir bloğu (FSB) bu hastalarda mükemmel bir postoperatif analjezi sağlamakta, opioid tüketimini azaltmaktadır. Postoperatif ağrı kontrolünde başarılı olmasına rağmen FSB, kuadriseps kas gücü zayıflığına neden olarak erken mobilizasyonu ve fizik tedaviyi engellemekte ve düşme riskini arttırmaktadır. TDA sonrasında kuadriseps kas gücünde minimal bir zayıflama yapacak rejyonel anestezi postoperatif rehabilitasyonda daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Lokal anesteziklerin adduktor kanala verilmesi (adduktor kanal bloğu [AKB]) dizin medial, lateral ve anterior kısımlarında sensöryal değişimlere neden olmaktadır. Ek olarak, AKB kuadriseps kas gücünde daha az güçsüzlük yapmaktadır. Bu çalışmada TDA yapılacak hastalarda FSB ve AKB'yi postoperatif ağrı, motor blok şiddeti ve opioid tüketimi açısından karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem TDA planlanan 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalar 1:1 oranında AKB veya FSB gruplarına ayrıldı. AKB veya FSB cerrahinin hemen öncesinde gerçekleştirildi. Tüm bloklar ultrasonografi ve sinir stimülatörü rehberliğinde yapıldı. Her iki blokta da 15 mL %0.25 bupivakain kullanıldı. Postoperatif 0, 1, 6, 12, 18 ve 24.saatlerde motor blok şiddeti, ağrıdüzeyi ve opioid tüketimi değerlendirildi. Motor bloğun değerlendirilmesinde bromage skalası kullanıldı. Ağrı şiddeti vizüel analog skala ile değerlendirildi. Postoperatif ağrı tedavisinde intravenöz hasta kontrollü analjezi (PCA) ile tramadol uygulaması (20 mg bolus, 20 dk kilit süresi) planlandı. Hastalar ihtiyaç duyduğunda ek olarak 3g asetominofen ve 100 mg diklofenak sodyum planlandı. Bulgular Postoperatif 24. saatte her iki grubun ağrı skorları benzerdi (p=0.604). ACB grubunda bromaj skalasıyla değerlendirilen motor blok izlenmezken FSB grubunda motor blok izlendi. AKB grubunda opioid tüketimi FSB grubuna kıyasla daha yüksekti (292 vs 226 mcg, p=0.021). Sonuç AKB postoperatif dönemde kuadriseps kas gücünü önemli derecede muhafaza ederken ağrı skorları açısından FSB'den daha kötü değildi ancak opioid tüketimi FSB'de daha iyiydi. Bu prospektif çalışmada TDA yapılacak hastalarda AKB'nin FSB'ye etkili bir alternatif olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Postoperative Analgesia and Opioid Requirement in Patients Undergoing Adductor Canal Block or Femoral Nerve Block For Total Knee Arthroplasty Introduction Patients undergoing a total knee arthroplasty (TKA) experience significant postoperative pain. The femoral nerve block (FNB) provides excellent postoperative analgesia and decreases opioid consumption. Although effective in controlling postoperative pain, FNB produces quadriceps muscle weakness that impairs early postoperative mobilization and physical therapy and increases the risk of falling. Improvements in regional analgesia after a TKA with minimal quadriceps muscle weakness may facilitate postoperative rehabilitation. Injection of local anesthetic into the adductor canal (adductor canal block [ACB]) results in sensory changes in the medial, anterior, and lateral aspects of the knee. In addition, ACB also results in significantly less quadriceps weakness. The aim of this study was to compare ACB with FNB in terms of postoperative pain, motor block and opioid consumption in patients undergoing TKA. Material and methods Sixty patients scheduled to undergo elective TKA were included in the study. They were assigned to either ACB or FNB (1:1 allocation). ACB or FNB was performed just prior to surgery. All blocks were performed under ultrasound and nerve stimulator guidance, and 15 mL of bupivacain 0.25% were used in both blocks. Motor blockage severity, pain score, and opioid consumption were assessed at 0, 1, 6, 12, 18, and 48 h postoperative period. Motor blockage was evaluated by bromage scale. Pain intensity was evaluated by visual analog scale. Postoperative pain treatment included intravenous patientcontrolled analgesia (PCA) with tramadol (bolus 20 mg, lock-out time 20 minutes, and no background infusion). In addition, patients were given 3 g of acetominophen or 100 mg of diclofenac sodium when needed. Results In 24 h postoperatively, pain scores were similar in both groups (p=0.604). Motor blockageassessed by bromage scale, was observed in the FNB group but not in the ACB group. The opioid consumption was higher in the ACB group compared with the FNB group (292 vs 226 mcg, p=0.021). Conclusion The ACB exhibited significant sparing of the quadriceps strength and was not inferior to the FNB regarding pain scores at postoperative period, but FNB was superior in terms of opioid consumption. This prospective study demonstrated that the ACB is an effective alternative to the FNB for patients undergoing TKA.