Farklı içeriklere sahip yapay dişlerin renk stabilitelerinin incelenmesi
Investigation of color stabilities of artificial teeth with different content
  1. Tez No: 464110
  2. Yazar: GÜLÜMSER ÖRKÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ŞİNASİ SARAÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, Renk değişikliği, Yapay Dişler, Geleneksel Akrilik, Nanohibrit Kompozit, Kompozit, Çift, Color, Color Change, Artificial Teeth, Conventional Acrylic, Nanohybrid Composite, Composite, Double
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; kimyasal içerikleri farklı olan dört grup yapay dişin, üç farklı solüsyonda belirli zaman aralıklarında bekletilmesi sonucu görülen renk stabilitelerinin ve birbirlerine göre oluşan renk değişim farklarının in-vitro koşullarda incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada polimetil metakrilat (PMMA), isosit, çift çapraz bağlı PMMA ve nano hibrit kompozit rezin materyallerinin her birisi için 30 adet olacak şekilde toplam 120 adet en büyük boyutlarda ve en düz vestibül yüzeylere sahip üst santral yapay dişler kullanıldı. Bu yapay dişler kahve, çay ve distile su solüsyonlarında bekletilerek başlangıç, 1. gün, 1. hafta, 2. hafta ve 4. hafta renk değerleri orta üçlü bölgesinden spektrofotometre cihazı ile ölçülerek L*, a* ve b* cinsinden kaydedilerek renk değişimleri ΔE cinsinden hesaplanmıştır. Elde edilen değerler iki yönlü varyans analizi ve tekrarlı varyans analizi ile incelendi. Bulgular: Çalışmanın sonuçları istatistiksel olarak değerlendirildiğinde, her bir ölçüm zamanı içerisinde materyallerin ana etkileri incelendiğinde en yüksek boyanma ortalamasına sahip olan grup isosit iken en az boyanan grup nano hibrit kompozit rezin olarak tespit edilmiştir. Solüsyonların boyama etkileri incelendiğinde de kahve solüsyonu en yüksek boyayıcı etkiye sahip iken çay, kahve solüsyonuna göre daha az boyama etkisine sahiptir. Zamansal olarak değerlendirildiğinde her bir materyalin farklı solüsyonlardaki renk değişimleri zamanla artış göstermektedir. 4.haftanın sonuna kadar meydana gelen renk değişimleri istatistiksel olarak anlamlı olsa da ortalama renk değişimleri klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde bulunmuştur. Sonuç: Çay ile karşılaştırıldığında en boyayıcı solüsyonun kahve olduğu görülmüştür. Hem çay hem de kahve solüsyonu içinde en çok renklenen yapay diş grubu PE (isosit), en az renklenen yapay diş grubu ise PH (nanohibrit kompozit) olarak belirlenmiştir. Klinik olarak kabul edilemez renk değişimi sadece PE grubunda görülmüştür. Renklenmenin zamanla tüm gruplarda arttığı, en hızlı artışın ise tüm zamanlarda PE grubunda olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this thesis is; to investigate the color stability and color change differences of four groups of artificial teeth with different chemical contents exposed to three different solutions for specified time intervals according to each other in in-vitro conditions. Material and Method: In the study, 30 for each and a total of 120 pieces of upper central artificial teeth, composed of polymethyl methacrylate (PMMA), isosit, double cross-linked PMMA and nano hybrid composite resin materials with large sized and flatest vestibule surfaced, were used. Color values of these artificial teeth were measured by spectrophotometer from medium triple zone at the beginning, 1st day, 1st week, 2nd week and 4th week and recorded as L*, a* and b*, and color changes were calculated as ΔE. The obtained values were analyzed by two-way analysis of variance and repeated measures analysis of variance. Results: When the results of the study were evaluated statistically and the main effects of the materials were examined within each measurement time, the group with the highest staining average was the isosit, while the least stained group was identified as the nano hybrid composite resin. When the dyeing effects of the solutions are examined, the coffee solution has the highest dyeing effect while the tea has less dyeing effect than the coffee solution. Measurement according to time shows that the color change of each material in different solutions increases over time. Although the color changes that took place until the end of the 4th week were statistically significant, the average color changes were found within clinically acceptable limits. Conclusion: Compared with tea, the most dyeing solution was found to be coffee. PE (isosit) was considered as the most stained artificial tooth group and PH (nano hybrid composite) was the least stained artificial tooth group in both tea and coffee solution. Clinically unacceptable color change was only seen in the PE group. It was seen that staining increased in all groups over time and the fastest increase was seen in the PE group at all times.