Çalışan kadının tükenmişlik ve iş-aile yaşamı çatışması düzeyini belirleyen faktörler: Bankacılık sektörü çalışanları üzerine bir araştırma
The factors detirmining burnout and work-family conflict levels of working women: A research on banking sector employees
- Tez No: 464664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Bankacılık Sektörü, Çalışan Kadınlar, İş-Aile Çatışması, Tükenmişlik, Turkish Banking Sector, Working Women, Work-Family Conflict, Burnout
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bankacılık sektöründe çalışanların iş-aile yaşamı çatışması ve tükenmişlik seviyelerinin çalışanların demografik özelliklerine göre anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğinin ve Türk bankacılık sektöründe çalışanların iş-aile çatışması ve mesleki tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin var olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu amaçlardan hareketle, çalışma evreni olarak belirlenen 2014 son çeyreğinde Türkiye'de bankacılık sektörü çalışanlarının sayısı 193,099'dur. Evreni temsil eden örneklemi Eylül 2014 – Haziran 2015 döneminde İstanbul, Kocaeli, Kayseri, Zonguldak, Ankara, Adana, Muğla, Niğde, Kastamonu, Bursa, Sakarya, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ ve Denizli illerinde çalışan toplam 169 bankacı oluşturmakta olup, çalışmada anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak, katılımcıların demografik özelliklerini toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen 16 soruluk“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Banka çalışanlarının iş-aile çatışması düzeylerini ölçmek için farklı kaynaklardan uyarlanarak Lambert ve ark. (2006) tarafından kullanılan 25 maddeden oluşan“İş – Aile Çatışması Ölçeği”, tükenmişlik düzeylerini ölçmek için ise, Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen ve Ergin (1992) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 22 maddelik“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı ile çözümlenmiştir.xi Araştırma verilerinin analizlerinden elde edilen bulgulara göre, banka çalışanlarının iş-aile çatışma düzeyleri yüksek, aile-iş çatışma düzeyleri ise düşüktür. Çalışanların iş-aile çatışma düzeyleri cinsiyetlerine göre değişirken, tükenmişlik düzeyleri cinsiyete göre değişmemektedir. Kadın banka çalışanlarının zamana ve strese dayalı iş-aile çatışma düzeyleri erkek çalışanlara göre daha yüksektir. Tükenmişlik düzeyleri incelendiğinde, duygusal tükenmişliğin, duyarsızlaşmaya göre daha yüksek olduğu ve en büyük etkenin ise yoğun çalışma temposu olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find whether the work-family conflict and burnout levels of employees differ significantly depending on their demographic characteristics and there is a meaningful relationship between work-family conflict and burnout levels of Turkish banking sector employees. The study was designed based on these aims and consisted of 193.099 employees in Turkish banking sector in the 2014/Q4. A questionnaire has been applied to sample of 169 banking sector employees working in İstanbul, Kocaeli, Kayseri, Zonguldak, Ankara, Adana, Muğla, Niğde, Kastamonu, Bursa, Sakarya, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ ve Denizli in September 2014 - June 2015 period. In order to collect participants' demographic characteristics, a survey of 16 questions“Demographic Information Form”developed by the researcher was used as a research data collection tool. 25-item“Work - Family Conflict Scale”adapted by Lambert et al (2006) was used to measure work-family conflict levels and 22-item“Maslach Burnout Inventory”developed by Maslach and Jackson (1981) was used to measure burnout levels of participants. Data is analysed with SPSS 22.0 software. According to the findings obtained by the research data analysis, bank employees' family-work conflict levels are low, while work-family conflict levels are high. Since employees' work-family conflict levels change up on their gender, burnoutxiii levels don't. Women employees' work-family conflict levels depending on time and stress are higher than men's. It is possible to say that emotional burnout level is higher than desensitization and the intense pace of work is the most important explaining variable, when the burnout levels is examined.