İş ve özel yaşamı dengeleme bağlamında çalışan kadınlarda tükenmişlik
Burnout in working women in balancing work and private life
  1. Tez No: 726194
  2. Yazar: SALİM KONUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALACAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Çalışan kadın, İş ve Özel yaşam, Tükenmişlik, Women, Working women, Work and private life, burnout
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İlk çağlardan günümüze kadar gelen süreçte, toplumun önemli bir statüsünü oluşturan kadını, çalışma hayatında yerini almaya başlamasıyla yepyeni bir serüven beklemektedir. Toplumsal cinsiyeti itibariyle ilk olarak“kadın”olarak kabul edilen, fakat yeni üretim süreçlerinin ortaya çıkmasıyla cinsiyet rolünün yanında yeni bir rol olan“çalışan kadın”olarak toplumda yerini almıştır. Tarımın ve sanayi inkılabıyla birlikte yeni üretim süreçleri başlamıştır. Kadının kamusal ve özel alandaki görev ve fonksiyonu da değişime uğramıştır. Küreselleşme olgusuyla birlikte de yeni ekonomik düzende, kadın iş yaşamında aktif bir rol edinmiştir. Bir yandan da erkek egemen anlayışın etkisinde kalmaya devam etmektedir. Böylelikle iş ve özel yaşamı dengeleme bağlamında çalışan kadın birtakım sorunlarla karşılaşmıştır. Bu sorunların başında tükenmişlik sendromu gelmektedir. Kadının toplumsal cinsiyet itibariyle aldığı annelik rolünün yanında çalışan kadın rolünü de edinmesi, bazı toplumların kültürel yapısına ve bakış açısına göre kabul edilemez olarak görülmüştür. İlerleyen süreçte ise; modern dünyanın rekabetçi düzeni, sadece ev işleriyle meşgul olan kadını çalışma hayatına dâhil etmiş ve günümüz toplumunda iş yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. Lakin kadının sorumluluğunun artması kadın açısından özel ve iş yaşamında denge kurmasını ve bu şekilde yaşamını devam ettirmesini güçleştirmiştir. Özel ve iş yaşamında tükenmişlik yaşayan kadın, verimsiz olmaya, daha da ileri giderek belki de iş hayatından izole olmaya başlayacaktır. Neticede işgücünün önemli bir parçasını oluşturan kadının verimsiz hale gelmesi ve iş hayatından izole olması, bir devletin ekonomisi açısından kayıp anlamına gelecektir. Sadece ekonomi açısından değil, tükenmişlik yaşayan kadının ev yaşamında eşiyle olan iletişimi ve annelik rolü gereği çocuğuna olan yaklaşımı da zarar görecektir. Ve bu zarar katlanarak toplumun çekirdek yapısı olan ve topluma yararlı bireyler yetiştirecek olan aile kurumunun da zarar görmesine sebep olacaktır.
Özet (Çeviri)
A brand new adventure awaits the woman, who constitutes an important status of the society in the process from the first ages to the present, as she begins to take her place in working life. She took her place in society as a“working woman”, which was first accepted as“woman”in terms of gender, but with the emergence of new production processes, a new role besides the gender role. With the agricultural and industrial revolution, new production processes started. The role and function of women in the public and private spheres has also changed. With the phenomenon of globalization, women have taken an active role in business life in the new economic order. On the other hand, they continue to be under the influence of male-dominated understanding. Thus, women working in the context of balancing work and private life faced some problems. Burnout syndrome is one of these problems. It has been seen as unacceptable according to the cultural structure and point of view of some societies that women take on the role of working woman in addition to the role of motherhood that they take in terms of gender. In the following process; The competitive order of the modern world has included women, who are only busy with housework, into working life and has made it an indispensable part of business life in today's society. However, the increase in the responsibility of women has made it difficult for women to balance their private and business life and to continue their life in this way. The woman who experiences burnout in her private and business life will begin to be unproductive, going even further and perhaps isolated from business life. As a result, women, who constitute an important part of the workforce, become unproductive and isolated from business life, which will mean a loss for the economy of a state. . Not only in terms of economy, but also the communication of the woman with burnout with her husband in her home life and her approach to her child due to her role as a mother will also suffer. And this damage will exponentially cause damage to the family institution, which is the core structure of the society and will raise individuals who are beneficial to the society.