Polikistik over sendromu tanısı alan hastalarda glukoz intoleransı üzerine serum neurotensin düzeylerinin etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of serum levels of neurotensi̇n on glucose i̇ntolerance withi̇n the patients wi̇th a di̇agnosi̇s of polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 464732
  2. Yazar: SÜREYYA KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, diyabetes mellitus, neurotensin, glukoz intoleransı, insülin direnci, obezite, Polycystic ovarian syndrome, diabetes mellitus, neurotensin, glucose intolerance, insülin resistance, obesity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmada polikistik over sendromu tanısı olan obez ve non-obez hastalarda diyabetes mellitus insidansını belirleyen serum neurotensin düzeyinin kontrol gruplarıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran toplamda 84 hasta üzerinden çalışma yürütüldü. Hastalar 4 gruba ayrıldı. 21 non-obez PKOS, 21 obez PKOS hastası ile 21 non-obez kontrol ve 21 obez kontrol hastası olarak gruplandırıldı. Bu hastaların yaş, VKİ, biyokimyasal ve hormonal profilleri ile NT düzeyleri karşılaştırıldı. İstatistiksel yöntem olarak Ki-Kare testi, Kruskal-Wallis ve Bonferronoli Mann-Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: PKOS olan hastalar ile PKOS olmayan hastalarda yaş, FGS, FSH, LH değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edildi. PKOS hastaların yaş ortalaması, FGS ve LH değerleri PKOS olmayan hastalardan daha yüksek tespit edildi. Non-obez PKOS hastalar ile non-obez kontrol grubundaki hastalar arasındaki karşılaştırmada LH, PKOS hastalarında daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Obez PKOS hastalarında kilo, VKİ, LDL ve trigliserid non-obez PKOS hastalarına oranla daha yüksek olarak bulunmuştur. HOMA-IR değerinin ise obez PKOS hasta grubunda en yüksek olduğu tespit edilmiştir. Neurotensinin gruplar arasındaki dağılımına bakıldığında non-obez PKOS hasta grubunun (NT:0,67±0,709) obez kontrol grubuyla (NT:0,66±1,47) hemen hemen yakın değerlere sahip olduğu gösterilmiştir. Obez PKOS hastalar (NT: 0,43±0,362) ile non-obez kontrol grubunda (NT:0,47 ±0,406) NT düzeyi birbirine oldukça yakın olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar: PKOS tanısı alan hastalarda lipid profilinin ve HOMA-IR değerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. obezitesi olmayan PKOS ve obez kontrol hastalarında benzer şekilde lipid profilinin, HOMA-IR değerinin, açlık glukoz ve açlık insülin değerlerini obez olmayan kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ancak NT düzeyi açısından hasta grupları arasında anlamlı bir fark tespit edilemedi.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare serum neurotensin levels, which has a role with incidence of diaebetes mellitus, within obese, non-obese PCOS patinents and kontrol groups. Patients and methods: We collected totally 84 patients from Inonu University, Faculty of Medicine, Turgut Ozal Medical Center obstetrics and gynecology outpatient clinic. And we make four groups. Group 1; 21 non-obese PKOS, group 2; 21 obese PCOS patients ,group 3 21 obese non-PCOS, group 4; 21 non-obese, non-PCOS control patients. Those patients age, BMI, biochemical and hormonal profiles and serum neurotensin levels are measured and calculated. And this results are compared within groups. In statistical methods, chi-square test, Kruskal-Wallis test and Bonferronoli Mann-Whitney-U test were used. Results: We found differences within PCOS patients and control groups. Mean values of age, FGS and LH levels are higher than control groups..LH levels are higher in non-obese PCOS patients than non-obese control groups patients. Weight, BMI, LDL and triglycride levels are also higher in obes PCOS patients than non-obese PCOS patients. HOMA-IR values were higher in the group of patients obese PCOS. There was no significant difference between the groups in the value of NT. When we looked at the results NT levels are similar within the non-obese PKOS patients (NT:0,67±0,709) and obese control group patients(NT:0,66±1,47). Like this NT levels are similar within obese PCOS patients (NT: 0,43±0,362) and non-obese control patients (NT:0,47 ±0,406). Conclusion: The lipid profile, fasting glucose and fasting insülin levels and also HOMA-IR levels are higher in PCOS patients and obese control group than non-obese control group. But we don't found any differences in the values of NT within groups.