Farklı ışık kaynaklarıyla polimerize edilen rezin esaslı fissür örtücülerin suda çözünürlüğü, emilimi ve mikrosızıntı açısından değerlendirilmesi
The assessment of resin-based fissure sealants polymerized with different light sources in terms of water solubility, sorption and microleakage
  1. Tez No: 464780
  2. Yazar: SERAP GÜLÇİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ATAKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fissür örtücü, Mikrosızıntı, Çözünürlük, Emilim, Işık Kaynağı, Fissure Sealant, Microleakage, Solubility, Sorption, Light Source
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, farklı tipteki fissür örtücülerin ve bunların polimerizasyonlarında kullanılan farklı tip ışık cihazlarının in vitro olarak mikrosızıntı açısından etkileri değerlendirilmiş ayrıca su emilimi ve suda çözünürlüğü de incelenmiştir. Araştımamızın mikrosızıntı kısmı için çeşitli sebeplerle çekilen 180 adet çürüksüz daimi insan yirmi yaş dişi kullanıldı. Hazırlama işlemlerinden sonra, örnekler her grupta 20 adet olacak şekilde rastgele 9 ana gruba ayrıldı. Fissür örtücü uygulamalarını takiben LED ve halojen ışık cihazları ile polimerizasyon sağlandı. Termal siklus işlemi ve sonrası prosedürlerin ardından, mikrosızıntı değerlendirmesi için boyama yöntemi kullanıldı ve her gruptan bir örnek seçilerek SEM'de incelendi. Elde edilen mikrosızıntı skorları Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak değerlendirildi. Araştımamızın su emilimi ve suda çözünürlük kısmında kullanılacak örnekleri elde etmek için standart metal kalıplar hazırlandı. Fissür örtücü örnekleri 9 ana grup ve her grupta 20 adet olacak şekilde hazırlandı. Bütün gruplar hassas terazide tartılarak mikrogram cinsinden“M1”değerleri elde edildikten sonra 7 gün boyunca 37°C' de su banyosunda bekletildi. 7 gün sonra sudan çıkarılan örnekler kurutma kağıtları yardımıyla kurutularak ağırlıkları tekrar ölçüldü ve“M2”değerleri elde edildi. Sabit kütle ağırlıklarını tekrar kazanmaları için 37°C'de etüvde 24 saat bekletilen örnekler, hassas terazide bir kez daha ölçüldü ve“M3”değerleri elde edildi. Daha sonra örneklerin hacimleri; merkez çaplarına ve kalınlıklarına göre milimetreküp (mm3) cinsinden hesaplandıktan sonra, örneklerin su emilimi (Se) ve suda çözünürlük (Sç) değerleri, uygun formüller yardımıyla µg/mm3 olacak şekilde hesaplandı. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; farklı ışık cihazlarıyla polimerize edilen gruplarda genel olarak en yüksek mikrosızıntı değeri Guardian Seal™ ile görülürken bunu Helioseal F takip etmiş en düşük mikrosızıntı değeri ise Ultraseal XT Plus'ta görülmüştür. Ancak bu üç fissür örtücü arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p˃0,05).
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the different light sources used in polymerization on the fissure sealants of different types have been examined in vitro in terms of microleakage; and also the water sorption and water solubility characteristics have been studied. 180 human wisdom teeth without caries that were pulled out for various reasons have been used for the microleakage section of the study. After the preparations, the samples were separated randomly in 9 main groups each of which containing 20 teeth. After the fissure sealant applications, polymerization was performed with LED and halogen light sources. After the thermal cycles and the procedures, the painting method was used for microleakage assessments, and one sample was selected from each group and examined in SEM. The obtained microleakage scores were assessed by using the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. In the water sorption and water solubility section of the study, standard metal containers were prepared to obtain the samples to be used. The fissure samples were prepared in 9 main groups each of which containing 20 samples. All groups were weighed in sensitive scales and the“M1”values were determined in microgram; then they were kept in water bath in 37°C for 7 days. After 7 days, the samples were taken out from the water and dried with drying paper, and the weights were taken again thus determining the“M2”values. The samples were kept in incubator at 37°C to regain their stable mass weights, and then they were weighted again and the“M3”values were recorded. Then the volumes of the samples were measured in cubic millimeter (mm3) according to the central diameters and thicknesses, and the water sorption and the water solubility values were determined with the help of the relevant formula in µg/mm3. According to the statistical analysis results, the highest microleakage scores were determined in Guardian Seal™ in polymerized groups with different light sources; the Helioseal F followed it; and the lowest microleakage scores were determined in Ultraseal XT Plus. However, there has not been a meaningful difference found among these three fissure sealants (p˃0,05).