Düzce ilinde kadın girişimcilik profilinin belirlenmesi
Determination of female entrepreneurship profile in Düzce
  1. Tez No: 465912
  2. Yazar: FÜSUN YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın, Kadın Girişimciliği, Düzce, Entrepreneurship, Woman, Woman Entrepreneurship, Düzce
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayan önemli faktörlerden biri olan girişimcilik kadın girişimciler açısından değerlendirilmiştir. Bu kapsamda kadın girişimcilerin genel profillerinin çıkarılması, iş kurma sürecinde ve sonrasında yaşadıkları sorunların belirlenmesi ve bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2012-2016 yılları arasında Düzce il merkezinde, KOSGEB desteği ile iş yeri açmış 178 kadın girişimci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise araştırma problemine cevap bulacağına inanılan ve kasti örnekleme yöntemi ile evrenden seçilen 10 kadın girişimci oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre Düzce il merkezinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin girişimcilik faaliyetine başlama yaşları genel olarak 25-35 yaş aralığındadır. Hizmet sektöründe faaliyet göstermeyi çoğunlukla tercih eden kadın girişimciler eğitimini aldıkları alanlarda ve küçük işletmeler kurarak işe başlamaktadırlar. Yaşadıkları yer olan Düzce'de faaliyet göstermeyi tercih eden kadın girişimciler işe başlarken sermaye temini konusunda büyük zorluklar yaşadıklarını ve bu sorunu kişisel tasarruf, yakın çevre ve son olarak ta kredilerle giderdiklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların, ekonomik özgürlüklerini sağlamak ve bağımsız çalışma isteğini tatmin etmenin yanı sıra sosyal ilişkileri geliştirme amaçlı olarak da girişimciliğe yöneldikleri görülmektedir. Kadın girişimcilerin, girişimcilik faaliyetine başlama ve onu sürdürme aşamalarında destek sağlayacak kişi ve kuruluşlardan vergi indirimleri, bürokratik işlemlerin iyileştirilmesi, eğitim ve danışmanlık desteklerinin yaygınlaştırılmasını talep ettikleri görülmüştür. Girişimcilik faaliyetini tüm hemcinslerine tavsiye etmekte olan kadın girişimcilerin kadın oldukları için toplumsal hiçbir ayrıma tabi tutulmadıkları ve böyle bir ayrımcı algıyı hissetmedikleri belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, entrepreneurship; one of the important factors that contributes to social and economic development of the county, has been evaluated in terms of women entrepreneur. In this scope, defining the general profile of the women entrepreneur, determining the problems of them while finding jobs and afterwards and improving the solution suggestions devoted to obviate these problems have been aimed. Research universe consists of 178 women entrepreneur who established business places in Düzce city centre between the years of 2012-2016 with the support of KOSGEB (Presidency of Administration of Developing and Supporting Small and Medium Scale Enterprises). 10 women entrepreneur chosen from the universe via intentional sampling and whom believed to find an answer for the research problem, form the research samples. Qualitative research method was used and data was collected by semi-structured interview. For the analysis of the obtained data, descriptive analysis method was employed. According to the result of the survey, the age of the women entrepreneur, who operate in Düzce city centre, to begin the entrepreneurship activity is generally between 25-35. Women entrepreneur who mostly prefer to operate in service sector, begin the business by establishing small businesses and in the fields of which they are trained. Women entrepreneur who preferred to operate in Düzce, the city where they live, explained that they had big troubles about finding fund. Besides, they explained that they obviated this problem via saving, relatives and lastly loans. It is seen that the participants were interested in entrepreneurship with the aim of improving the social relations along with the economic freedom and working independently. It has seen that the women entrepreneur requested tax discounts, improving the bureaucratic operations, dissemination of the training and consultant supports from the organisations and the authorised personnel that provide support in the stage of beginning and resuming the entrepreneurship operations. It has been denoted that the women entrepreneur who suggest entrepreneurship operation for their fellows, were not subjected to any social discrimination because of being a woman and did not perceive any feeling about this.