Türk havacılık sektöründe örgütsel bağlılık ilişkisinin incelenmesi
An analysis organizational commitment in the Turkish aviation industry
  1. Tez No: 465968
  2. Yazar: İHSAN DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM SALDIRANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Havacılık, Duygusal Bağlılık, NormatifBağlılık, Devam Bağlılığı, Organizational Commitment, Aviation, Affective Commitment, Normative Commitment, Continuance Commitment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
“Örgütsel bağlılıkta, insan unsuru oldukça önemli bir faktördür. Örgüt içerisinde gerçekleştirilen üretim uygulamalarının devamlığı ve sürekliliğini sağlamak, insanın duygu ve düşüncelerinin ekseninde hareket etmesi sebebiyle daha kolaydır”.“Çeşitli gereksinimleri karşılanan ve o örgütte çalışmaktan mutlu olan bireylerin, örgüte karşı bağlılıklarını devam ettirme isteği süreklilik kazanacaktır”.“Fakat burada sınırlayıcı olan etken, her bireyin örgütsel bağlılık duygusunun aynı olmamasıdır”.“Örgütlerde insanları yönetmek zor ve karmaşık bir konu olduğu içinde örgütsel bağlılık kavramı her geçen gün daha da önem kazanmaktadır”(Güçlü, 2006:6).“Örgütlerin bu husustaki öncelik vermeleri gereken hedef sevgiyle çalışan bireylere sahip olma hususudur”.“Bu hedef doğrultusunda gerçekleştirilen araştırmanın amacı; Türk havacılık sektöründe çalışanların örgütsel bağlılıklarının incelenmesidir”.“Araştırma tanımlayıcı araştırma modeli ile gerçekleştirilmiştir.Bu doğrultuda, Allen ve Meyer tarafından geliştirilen,Wasti tarafından Türkçe uyarlaması yapılan”ve“duygusal bağlılık”,“devamlılık bağlılığı”ve“normatif bağlılık”boyutlarının yer aldığı“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılarak çalışan personelin örgütsel bağlılık düzeyleri araştırılmıştır. Araştırmada;“Çalışanların demografik özellikleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmanın örneklemini 334 çalışan oluşturmuştur ve elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda; çalışanların cinsiyetleri, eğitim düzeyleri, unvanları ve medeni durumları ile örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In organizational loyalty, human factor is a very important factor. It is easier to maintain the continuity and continuity of the production practices carried out within the organization, because it acts on the axis of human feelings and thoughts. Individuals whose various needs are met and who are happy to work in that organization will continue to want to continue their militant loyalties. But the limiting factor here is that each individual's organizational commitment is not the same. The concept of organizational commitment is getting more and more important every day as it is difficult and complicated to manage people in organizations (Güçlü, 2006: 6). It is the organizations that have the priority in this matter to have the working individuals who have the affection. The aim of the research carried out in line with this objective; It is the study of the organizational commitment of employees in the Turkish aviation sector. The research was conducted with descriptive research model. In this direction, developed by Allen and Meyer, made in Turkish adaptation by Wasti and The Organizational Commitment Levels of the employees were investigated using the“Organizational Commitment Scale”, where“Affective Commitment”,“Normative Commitment”,“Continuance Commitment”dimensions were included. In the research;“Is there a meaningful relationship between the demographic characteristics of employees and organizational commitment?”the answer was searched. The study sample consisted of 334 employees and the data obtained were analyzed using the SPSS 22.0 program. As a result of the findings obtained in the research; a significant relationship was found between the gender of the employees, their education levels, their titles, marital status and their organizational commitment.