Güç mesafesinin sosyal sermaye üzerine etkisi: Tekstil sektöründe bir araştırma
An impact of power distance on social capitalis: A research in the textile sector
  1. Tez No: 466025
  2. Yazar: FATMA YAYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LUTFİYE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hofstede'in Kültürel Boyutları, Güç Mesafesi, Sosyal Sermaye, Güven, Norm, Sosyal Ağ, Hofstede's Cultural Dimensions, Power Distance, Social Capital, Trust, Norm, Social Network
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Son yıllarda üzerinde sıkça durulan sosyal sermaye temelde başka kişilerle ilişki içinde olmayı ve bundan sağlanan faydaları incelemektedir. Toplum kesimlerinin ve bireylerin birbirlerine olan güven düzeyi, yazılı olan ve olmayan her türlü toplumsal davranış ve kurallardan oluşan normlar ve sosyal içerikli iletişim imkanlarının niteliği, sosyal sermayenin genel düzeyini belirlemektedir. Bu durumda başka kişilerle olan ilişkiler ve bu ilişkilerin derecesi önem kazanmaktadır. Bu bağlamda da bu araştırmada örgütlerin ve kurumların daha az güce sahip olan üyeleri (ast-üst ilişkisi) tarafından gücün eşitsiz dağılımını ne ölçüde beklediklerini ve kabullendiklerini anlatan güç mesafesinin sosyal sermaye ve sosyal sermaye unsurları üzerine etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı güç mesafesi ile sosyal sermaye ve unsurları arasında nasıl bir ilişkinin var olduğu, güç mesafesinin sosyal sermayeyi ve unsurlarını etkileyip etkilemediği ve herhangi bir etki var ise bu etkinin hangi düzeyde olduğunu ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini 2016 yılında Malatya ilinde bulunan tekstil firmalarında faaliyet gösteren 401 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada anket yöntemi ile elde edilen veriler Microsoft Excel ve SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Anketlerin analiz çalışmalarında frekans tabloları, Faktör Analizi, KMO ve Bartlett's testi, Cronbach Alpha testi, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen verilere göre güç mesafesi ile sosyal sermaye arasında güçlü düzeyde pozitif yönlü bir ilişkinin mevcut olduğu görülmüştür. Ayrıca güç mesafesi ile sosyal sermaye norm ve sosyal ağ unsurları arasında da pozitif yönlü bir ilişkinin varlığına rastlanılmıştır. Güç mesafesi ile sosyal sermaye güven unsuru arasında ise orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişkiye rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The social capital, which has been frequently discussed in recent years, basically examines the relationship with other people and the benefits driveal from it. The level of trust between society and individuals, the norms which consist of condified and uncondified social behaviors and rules and the feature of social communication channels determine the level of social capital.In this case, the relations with other people and the degree of these relations gain importance. In this context, the effects of power distance, which explains the level of expectation and acceptance of less-power members (superior-subordinate relationship) of organizations and instutions about unequal distribution of power, on social capital and social capital elements were examined in this study. The aim of this research is to show how the relationship between power distance and social capital and whether the power distance affects the social capital and its elements or not and what level of impact this influence has. The sample of the research is composed of 401 employees operating in textile companies located in Malatya province in 2016. The data obtained in the study were analyzed with Microsoft Excel and SPSS 21.0 program, frequency tables, Factor Analyisis, KMO and Bartlett's test, Cronbach Alpha test, Correlation Analyiss and Regression Analysis were used in the analysis studies. According to the data obtained from the analysis, it is seen that there is a strong positive relationship between power distance and social capital. There is also a positive relationship between power distance and social capital norm and social network elements. There was a moderately positive relationship between power distance and social capital trust.