Feminist teoloji bağlamında Mary Daly'nin felsefesi
Mary Daly's philosophy in the context of feminist teology
  1. Tez No: 466024
  2. Yazar: HÜMEYRA DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Ataerki, Din, Hristiyanlık, Kilise, Varoluş, Dil, Feminism, Patriarch, Religion, Christianity, Church, Being, Language
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kadın varoluşu ve kadının gerek özel gerekse toplumsal hayattaki konumlandırılışı ilk insanın yaratılışından bu yana süregelen bir takım sorunları beraberinde getirmiştir. Bu sorunları çözmek amacıyla pek çok farklı düşünsel akım geliştirilmiştir. Geliştirilen bu akımlar ataerkil toplum yapısının nasıl oluştuğu, nelere etki ettiği, kadın üzerinde uygulanan cinsel, dini, politik ve ekonomik baskılar gibi konularla ilgilenmiştir. İnsanlığın tarihsel gelişimi boyunca bu baskıların belki de en çok hissedildiği alan din olmuştur. Feminizm akımları içinde son dönem akımlardan biri olan radikal feminizmin önde gelen temsilcilerinden Mary Daly genelde ataerkiyi özelde Hristiyanlığı kadın varoluşuna engel olduğu gerekçesiyle eleştirmiştir. Ona göre dinler ataerki şemsiyesinin altındaki mezheplerden başka bir şey değildir. Çalışmalarında gezgin bir ruh hali içinde bulunmasını istediği kadınların aktif bir fiil olarak tanımladığı Tanrı'ya katılmalarının tek yolunun içlerindeki ataerkil şeytanları kovmak olduğunu söyleyen Daly'nin feminist teolojisi kadın tanımlı kadınlara ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Being and position of woman both in the private and social life have caused some problems since the first human was created. With the aim of solutions for these problems, lots of spiritual movements have been developed. These developed movements have concerned with subjects such as how patriarchal society developed, which fields were effected and the sexual, religious, political and economical pressure upon women. During historical development of human, religion has been the most effected area of all these. Mary Daly who is one of the most important pioneers of radical feminism which developed as one of the last feminist movements, criticized patriachal as general and christianity, which has been considered as blocking human being, in specific. According to her, religions are nothing else from the sects under the patriarchal umbrella. Feminist teology of Mary Daly saying for women in desire of wanderlusting, the only way of participating to god as an active verb is to dismiss the patriarchal evils in women inside, is an enlightening work for women defined by women.