Bakırköy ilçesindeki yetişkin populasyonda yeme bağımlılığı ve ilişkili etmenler
Food addiction and related factors in adult population in Bakırkoy
- Tez No: 466083
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ÜNAL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yeme bağımlılığı, yeme bozukluğu, depresyon, anksiyete, eating addiction, eating disorders, depression, anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yeme bozukluklarının en önemli olanları arasında anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve ve yeme bağımlılığı sıralanabilir. DSM-V' te beslenme ve yeme bozukluğunun, yeme ile alakalı belirtileri olan kişilerin bazıları iştah ve zorlayıcı kullanım halleri gibi tipik madde kullanımı hastalıklarına benzerlik sergilemekte olduğu ifade edilmiştir. Bu araştırmadaki hedef, yeme bağımlılığı ile ilgili sosyo demografik ve depresyon ve anksiyete gibi psikolojik faktörlerin ilişkisini incelemek ve yeme bağımlılığının toplum sağlığını tehdit etmesini, boyutlarını ve çerçevesini belirleyerek engellemektir. Çalışma evrenini İstanbul İli Bakırköy İlçesindeki bir alışveriş merkezinin yeme katını ziyaret eden müşteriler meydana getirmektedir. 300 kişiye uygulanan anket bulguları kişisel bilgiler formu, depresyon ölçeği, Hamilton anksiyete ölçeği ve Yale yeme bağımlılığı ölçekleri doğrultusunda elde edilmiştir. Ulaşılan sonuçlara SPSS 22 programı ile elde edilmiş ve puanlanmıştır. Yeme bağımlılığı ile anksiyete ve depresyon arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important eating disorders are anorexia nervosa, bulimia nervosa, and eating dependence. It has been stated that DSM-V nutrition and eating disorders are similar to typical substance use disorders, such as appetite and compulsive use, in some of the eating related statements. The aim of this research is to investigate the relationship between eating disorders and sociodemographic and psychological factors such as depression and anxiety and to prevent eating dependence by threatening the public health and determining its dimensions and frame. The customers who visit the shopping center of a mall in the Istanbul Bakırköy district of İstanbul are bringing the working universe to the scene. Survey findings of 300 people were obtained in the direction of personal information form, depression scale, Hamilton anxiety scale and Yale eating dependency scales. The results were obtained with SPSS 22 program and scored.There was a positive correlation between eating addiction and anxiety and depression.