Lise öğrencilerinin sosyal medya kullanma sıklığının yalnızlık algılarına etkisi
The effect of high school students 'social media using climate on the life ranks
  1. Tez No: 466105
  2. Yazar: ŞEYMANUR ENİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Yalnızlık Algısı, Social Media, Perception of Loneliness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma lise öğrencilerinin sosyal medya kullanımına ilişkin görüşlerinin yalnızlık algılarına etkisini değerlendirmek; bu algının deneklerin bazı kişisel özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Ordu ili Fatsa ilçesindeki lise öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Anketleri uygulamaya alınan 200 gönüllü öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen sosyo-demografik form, sosyal medya kullanım sıklığının ölçülmesi için Otrar ve Argın (2015) tarafından Sosyal Medya Tutum Ölçeği, yalnızlık algısının belirlenmesi için ise Russel, Peplau ve Ferguson (1978) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması Demir (1989) tarafından düzenlenen UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler öngörülen istatistik teknikleri kullanılarak SPSS Windows Paket Programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Yürütülen araştırmanın sonucunda lise öğrencilerinin sosyal medya kullanımına ilişkin tutumlarına ilişkin görüşleri değerlendirildiğinde; lise öğrencilerinin sosyal medya kullanımlarına ilişkin görüşleri arasında; en yüksek puan“Sosyal medya siteleri yüzünden arkadaşlarıma yeterince vakit ayıramıyorum.”, en düşük puan“Sosyal medya siteleri sayesinde saygınlık ihtiyacımın karşılandığını düşünüyorum.”olarak belirlenmiştir. Lise öğrencilerinin cinsiyetlerine, yaşlarına, anne eğitim düzeyine, baba eğitim düzeyi, evlerinde bilgisayar olma durumu, sınıf ve internet kullanma sıklığına göre sosyal medya tutumuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır. Lise öğrencilerinin yalnızlık algı düzeyleri ilişkin görüşleri değerlendirildiğinde; lise öğrencilerinin algıladıkları yalnızlık düzeyine ilişkin görüşleri arasında; en yüksek puan“Konuşabileceğim insanlar var.”, en düşük puan“Başvurabileceğim hiç kimse yok.”olarak belirlenmiştir. Lise öğrencilerinin cinsiyetlerine, yaşlarına, anne eğitim düzeyine, baba eğitim düzeyi, evlerinde bilgisayar olma durumu, sınıf ve internet kullanma sıklığına göre algıladıkları yalnızlık düzeyine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the effects of the opinions of high school students on social media usage on the perceptions of loneliness; was carried out in order to demonstrate whether the subject was significantly different according to some personal characteristics of the subjects. The research was carried out on high school students in the province of Fatsa, Ordu. The 200 volunteer students who took the questionnaire were the sample of the researcher. The socio-demographic form developed by the participant researcher, the Social Media Attitude Scale by Otrar and Argın (2015), the Turkish version developed by Russel, Peplau and Ferguson (1978) for the determination of the sense of loneliness, The UCLA Loneliness Scale was used. The obtained data were analyzed by SPSS Windows Packet Program using predicted statistical techniques. When the opinions of high school students about their attitudes towards social media usage are evaluated as a result of the research conducted, Among the opinions of high school students regarding their use of social media; The highest score is“I do not have enough time with friends because of social media sites ..”, the lowest score is“I think my social media sites meet my need for respect”. There was no significant difference between the views of high school students regarding their gender, age, mother education level, father education level, computer status at home, social media attitude according to class and internet usage frequency. When the opinions of the high school students regarding the perception level of loneliness are evaluated; Among the views of the high school students about the level of loneliness they perceive; The highest score is“I have people I can speak”, the lowest score is“no one I can apply to.”There was no significant difference between the opinions of high school students regarding their gender, age, education level of mother, level of father education, level of computer at home, level of loneliness perceived according to class and internet usage frequency.