Ali Nihat Tarlan 182 numaralı şiir mecmuası (1a – 41a) (İnceleme - metin)
Ali Nihat Tarlan poetry collections no. 182 (1a – 41a) (Exemination - text)
  1. Tez No: 466191
  2. Yazar: BEYZA KÜÇÜKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, mecmua, şiir, gazel, beste, Classical Turkish Literature, mecmua, poem, gazel, composition, lyrics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Mecmualar, Klasik Türk Edebiyatı alanına özgü farklı türlerde eserler barındırmakla birlikte, yazıldıkları dönemin kültürel yapısına işaret edecek nitelikte bulunan derleme eserlerdir. Türkiye kütüphanelerinde sayıları binleri bulan mecmuaların gerek içeriğinde barındırdığı eserler ve gerekse yapısal özellikleri sebebiyle kültür aktarımı yönünde teşkil ettiği önem büyüktür. Bu sempozyum kapsamında Ali Nihat Tarlan 182 numaralı mecmua tanıtılacaktır.Mecmuanın, giriş bölümünde 11 adet gazeli bulunan 18. Yüzyıl şairlerinden Daniş (1715?-1775)'e ait olduğu düşünülmektedir. Klasik Türk Edebiyatı nazım türlerinde yazılmış olan, farklı şairlere ait 131 adet şiir, isimsiz olarak bulunan beyit ve şarkı türünde eserler, 2 adet çizimli mimari eser tanıtımı ve nesir türünde örnekler barındıran mecmua 96 yapraktan oluşmaktadır. Çalışmamızda mecmuanın 1a - 41b aralığındaki sayfaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Poetry collections holds different kinds of works which peculiar to Classical Turkish Literature. They are the compilations which point out the period where they have been written. In terms of transferring the culture, thousands of collections in Turkish libraries are very important . Within the scope of this symposium Ali Nihat Tarlan's collection No: 182 will be introduced. It is thought the collection belongs 18. Century poet Daniş (1715?- 1775) who has 11 poem in the introduction part. It consist of 131 poems which is written in the type of Classical Turkish Literature, there are also verses which is anonymous and there are 2 architectural work presentations. The collection comprise of 96 pages. In our research, poetry collection's peges between the pages 1a - 41b was examined.