Grafik tasarımda fotoğraf ve göstergebilim
Photography and semiotics in graphic design
- Tez No: 466259
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Grafik, Grafik Tasarım, Göstergebilim, Photography, Graphic, Graphic design, Semiotics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Fotoğrafın 1826 yılında keşfedilmesi o dönemde olağanüstü bir buluş olarak nitelendirilmiştir. Bu tarihten itibaren gözün o an gördüğü ve bir süre sonra belleğimizden uçup giden görüntü bir duyarkat üzerine sabitlenmiştir. Fotoğraf, icat edildiği tarihten itibaren insanlık için vazgeçilmez bir araç olmuştur. Fotoğraf günümüzde ise başta gazete ve dergiler olmak üzere görsel iletişimin yapı taşlarından biridir. Özellikle son dönemlerde gelişen sosyal medya sistemiyle birlikte fotoğraf, hayatımızın içerisine daha fazla nüfuz etmiştir. Fotoğraf, bir anlatım dili ve mesajını direkt aktaran bir iletişim aracıdır. Fotoğrafın bu gücü grafik tasarımı süreçlerinde iletişimsel bir işlev olarak kullanılmıştır. Analog dönemde bir tanımlayıcı ve bir belge niteliği barındıran fotoğraf, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital ortama taşınmıştır. Bununla birlikte görüntü sayısal verilere dönüştürülmüş ve bilgisayar programları aracılığıyla üzerinde değişiklik yapma olanağı doğmuştur. Fotoğraf, yaşanan dijital gelişmeler ile birlikte karanlık odadan aydınlık odaya taşınmıştır. Bilgisayar ortamında yeniden biçimlendirilen fotoğraf, grafik tasarımı ve masaüstü yayıncılık bağlamında en etkili kullanım yöntemlerinden biri olmuştur. Grafik tasarım süreçlerinde fotoğraftan evvel görseller üzerinden iletilmek istenen mesaj gravür baskılar, İllüstrasyon ve bunun gibi teknikler ile aktarılmaktaydı. Fotoğrafın icadıyla birlikte gerçeğin birebir yansıtılması inandırıcılığı arttırmıştır. Fotoğraf bu işlevleriyle görsel iletişimin en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Günümüzde görüntü, imge ve işaretlerin yorumlanma ve anlamlandırılma süreçleri göstergebilimsel okumanın dalıdır. Göstergebilim, verilen mesajın açıklayıcı, doğru bir şekilde okunmasını ve verilen mesajın arkasındaki anlamı da bize açıklayan bir disiplin olarak kabul görmüştür. Özünde sayısız ve sonsuz anlatım biçimlerini barındıran fotoğraf ve grafik tasarımı süreçlerinin doğru okunması göstergebilim ile sağlanır. Göstergebilim, fotoğraf ve grafik tasarım unsurlarını başarıya ulaştıran en önemli etkenlerden biridir.
Özet (Çeviri)
Discovery of photography in 1826 was considered an extraordinary finding at that time. After that time, an image that the eye see at a moment and which later flies away from the memory, was captured on a photo film. This discovery became indispensible for the mankind after it was made. Photograph is the building block of mainly newspapers and magazines, and all sorts of visual communication in our day. Especially by the social media networks those developed recently, photos have influenced our lives even further. Photograph is a language of expression and a means of communication that conveys its messages directly. This power of the photograph is used as a communicational function of graphic design processes. The photograph, which was a class of document and a descriptive material in the analog era, was moved into electronic environment as technology advanced. By this change, the image was transformed into digital data; therefore, the posibility of making changes on it via computer softwares emerged. Photograph was carried into bright rooms from dark rooms thanks to digital improvements. Modified in the computer environment, the photograph has become one of the most effective methods of use in graphic design and desktop publishing. Before the photography, messages was conveyed by engraved printings and illustration techniques in graphic design processes. Reflection of the reality that happened to be possible by the discovery of photography, has increased persuasiveness. With these functions of it, the photograph has become one of the essential elements of visual communication. In our day, interpretation and signification processes of images, imageries, and marks are a branch of semiotics reading. Semiotics is accepted as a discipline which enables us to read the message in an explanatory and correct way. It also explains meaning behind a message. In its core, correct reading of photography and graphic design processes, those have countless and infinite ways of expressions, is done by semiotics. Semiotics is one of the most important elements that carries photography and graphic design processes to success.