Kolorektal kanserde metastatik fenotipin göstergesi olarak sialiltransferazların rol ve klinikopatolojik özellikleri
The role of sialyl transferases as indicator of metastatic phenotype and clinicopathologic properties in colorectal cancer
  1. Tez No: 466332
  2. Yazar: SEZEN KORKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, peritoneal karsinomatoza metastazı, karaciğer metastazı, sialik asit, sialil transferaz, ST3GAL1, ST3GAL2, ST6GAL1, ST6GAL2, glikobiyoloji, Colorectal Cancer, Peritoneal Carcinomatosis, liver metastasis, sialic acid, sialyl transferase, glycobiology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmamızda, hücrenin biyolojik kimliklenmesinin önemli moleküllerinden biri olan ve hücre yüzeyinde bulunan sialik asitlerin metabolizmasını yöneten sialil transferazların kolon ve rektum kanserli olgularda metastatik fenotipin belirlenmesindeki rolü ve metastaz hedefi organın seçilmesindeki fonksiyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda; 2004-2014 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi'nde kolon ve rektum kanseri tanıları ile ameliyat edilmiş, peritoneal karsinomatoz ve/veya karaciğer metastazı bulunan olgular değerlendirildi, olguların parafine gömülü patolojik doku örneklerinin RNA izolasyonu yapıldıktan sonra sialil transferaz ekspresyonu Multipleks PCR Array yöntemi ile belirlendi ve RT-PCR yöntemi ile doğrulandı. Bulgular: Karşılaştırmalı analizlerde ST3GAL1, ST3GAL2, ST6GAL1 ve ST6GAL2'gen ekspresyonları peritoneal karsinomatozda artmış olarak bulunurken, aynı enzimler karaciğer metastazında azalmıştır. Primer tümörde normal mukoza ile karşılaştırıldığında ST6GAL1, ST3GAL1 ve ST3GAL2 ekspresyon seviyeleri artmıştır (fold change 1.65; p=0.038 Mann Whitney U Test). PK metastazlarında normal mukozaya göre (fold change1.87; p=0.028) ST3G2 ekspresyon artışı istatistiksel olarak anlamlıdır. Hastanın primer tümörüyle karşılaştırıldığında ST6GAL1 artışı (fold change 12.48; p=0.016) istatistiksel olarak anlamlıdır. Olguların karaciğer ve peritonel metastazları karşılaştırıldığında, peritonel karsinomatozada karaciğer metastazına göre ST3GAL1 (fold change 12,53; p=0.029), ST6GAL1 (fold change 4.52; p=0.029) istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmıştır. ST3GAL2 (p=0.057) artışı için örnek azlığı nedeniyle sınırda anlamlılık bulunmaktadır. Sonuç: Kolorektal kanserlerde peritoneal metastazda ST3GAL1, ST3GAL2, ST6GAL1 ve ST6GAL2 ekspresyon seviyeleri artış gösterir. Kolorektal kanserlerin karaciğer metastazında ST3GAL1, ST3GAL2 ve ST6GAL1 ekspresyon seviyeleri azalır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study we aimed to evaluate the role of sialyl transferases which are important molecules to maintain of sialic acid metabolism, in the determination of metastatic phenotype and determination of the function of selecting the metastasis target organ. Method: In this study,the expression of sialyl transferases was analyzed with multiplex PCR array methods in paraffine embedded pathological tissue samples of 26 colorectal cancer patients with peritoneal carcinomatosis or liver metastases who had undergone surgery in Dokuz Eylul University Hospital between 2004 and 2014 years. Results: In comparative analysis the expression levels of ST3GAL1, ST3GAL2, ST6GAL1 and ST6GAL2 enzymes were upregulated at peritoneal carcinomatosis while those were downregulated at liver metastases. Compared with normal mucosa the expression levels of ST6GAL1, ST3GAL1 and ST3GAL2 leves were upregulated in primary tumor (fold change 1.65; p=0.038 Mann Whitney U Test), and ST3GAL2 level was upregulated in peritoneal carcinomatosis (fold change1.87; p=0.028). While peritoneal carcinomatosis and liver metastases were compared, the expression levels of ST6GAL1 (fold change 4.52; p=0.029) and ST3GAL1 ( fold change 12,53; p=0.029) were upregulated in peritoneal carcinomatosis statistically significant, but the increase of ST3GAL2 (p=0.057) upregulation was statistically nonsignificant. Conclusion: ST3GAL1, ST3GAL2, ST6GAL1 and ST6GAL2 expression levels increase in peritoneal metastases in colorectal cancers. Expression levels of ST3GAL1, ST3GAL2 and ST6GAL1 are reduced in liver metastasis of colorectal cancers