Süksinik asitin T hücreli akut lenfoblastik lösemi hücre hatları üzerindeki apoptotik etkinliğinin incelenmesi
Investigation of succinic acid for its apoptotic activity on T cell acute lymphoblastic leukemia cell lines
- Tez No: 466662
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA ÇAKMAKOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ELİF SİNEM BİRELLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: T-acute lymphoblastic leukemia, succinic acid, apoptosis, CCRF-CEM
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Akut lenfoblastik lösemi, kemik iliğinde üretilen B veya T hücre kökenli beyaz kan hücrelerinin, hızla ve kontrolsüz bir biçimde çoğalmaları sonucunda oluşan bir kanser türüdür. Akut lenfoblastik lösemi vakaları çocuklardaki lösemilerin %80'inde, yetişkin bireylerde ise %20 oranında görülmektedir. T-Hücreli akut lenfoblastik lösemi (T-ALL) ise çocuklarda %10-15, yetişkinlerde ise %25 olarak görülmektedir. Günümüzdeki tedavi yöntemleri çocuklarda hastalığın nüksünü azaltıp, sağkalım oranlarını arttırsa da ilaçların yan etkilerini ortadan kaldıracak doğal ve yeni tedavi ajanları geliştirmek amacıyla araştırmalar devam etmektedir. Süksinik asit bitki, hayvan ve insan metabolizmalarındaki döngüde doğal olarak bulunan bir dikarboksilik asittir. Mikroorganizmalardan temin edilerek gıda, kozmetik gibi alanlarda, gündelik hayatta da kullanılmaktadır. Literatürde süksinik asitin lösemi üzerindeki etkisine ait herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda süksinik asitin T-ALL üzerindeki olası antiproliferatif etkisini araştırmak için CCRF-CEM ve MOLT-4 T-ALL hücre hatları ve MRC-5 sağlıklı kontrol hücre hatları kullanılmıştır. Süksinik asitin doz bağımlı canlılık etkisi araştırılırken WST-1, kaspaz enzim aktivitesi değerlendirilirken Caspase 3 / BCA ve apoptotik tayin yöntemi olarak ise Annexin V testleri kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda T-ALL hücre hatları CCRF-CEM ve MOLT-4 üzerinde doz ve zamana dayalı olarak inkübasyon süresince uyguladığımız süksinik asitin apoptotik etkisi görülmüştür. Sağlıklı kontrol olarak çalıştığımız MRC-5 hücre hattı üzerinde ise doğal bir metabolit ara ürünü olan süksinik asitin, toksik etki göstermemesi tedavide kullanılabilme potansiyeli için önemli bir veri niteliği taşımakta olup, yapılacak ileri kanser araştırmaları için umut vaadetmektedir. Anahtar Kelimeler : T-akut lenfoblastik lösemi, süksinik asit, apoptoz, CCRF-CEM, MOLT-4 Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 21449
Özet (Çeviri)
Acute lymphoblastic leukemia is a cancer type that resulting from uncontrolled proliferation of B or T cell origin white blood cells which produced in bone marrow. Acute lymphoblastic leukemia cases are seen in %80 of childhood leukemia and %20 of adults. T cell lymphoblastic leukemia (T-ALL) is seen %10-15 in children with acute lymphoblastic leukemias and %25 in which of adult leukemias. Although today's theraphy methods are decreasing the recurrence of the diseases in children and increasing the survival rates, are still under investigation to develop natural and new therapeutic agents that will remove the side effects of drugs. Succinic acid is a dicarboxylic acid which found naturally in the cycle of plants, animals and human metabolisms. It is also used in daily life such as food and cosmetic fields by supplying from bacterias. In the literature, there is no study of the effect of succinic acid on leukemia. In our study, possible antiproliferative effect of succinic acid on T-ALL was investigated by using CCRF-CEM and MOLT-4 cell lines and as healthy control, we used MRC-5. We applied WST-1 test for detecting succinic acid's dosage effect on cell proliferation and vitality, Caspase 3 / BCA for caspase enzyme activity and Annexin V for apoptotic effects. As a result of our study, the apoptotic effect of succinic acid was observed on T-ALL cell lines CCRF-CEM and MOLT-4 has been observed during the incubation time depended on dosage and time. On the MRC-5 cell line, where we work as healthy control, succinic acid, a natural metabolite intermediate, is an important data feature for potential use in treatment, and it promises for further cancer research.