Ön çapraz bağ cerrahisinde tibial deliğin üç boyutlu modelleme ile değerlendirilmesi
Tibial hole three-dimensional modeling and evaluation of anterior cruciate ligament surgery
- Tez No: 466727
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SEFA MÜEZZİNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: ÖÇB, tibial ayak izi, anatomik rekonstrüksiyon, 3B modelleme, ACL, tibial footprint, anatomic reconstruction, 3D modelling
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç:Hastalarımızda 3B dijital modelleme ile tibial delik pozisyonumuzu değerlendirmeyi ve fonksiyonel sonuçlarla karşılaştırarak ideal pozisyonu bulmayı amaçladık. Metod:ÖÇB rekonstrüksiyonu uyguladığımız 29 hastanın tomografik verilerini kullanarak, MIMICS ve SolidWorks programları ile ortalama bir tibia“OT”modeli oluşturduk. Bu model tibia üzerinde Zantop'un tariflediği ve lateral menisküs ön boynuzunun arka kenarinı belirteç olarak alan ideal tibial ayak izi“ZaA”yı işaretledik. Her bir hastanın tibiasının dijital ortamda 3B modelini çıkardık ve tibial delik pozisyonlarını“A1-n”leri işaretledik. Hastalarımızın A1-n alanlarının merkezlerinin ZaA'nın merkezinden sapmasını X(medial-lateral) ve Y(anterior-posterior) planlarında tesbit ettik. Postoperatif olarak Lysholm, Tegner, Lachman, Pivot-shift, KT-1000 sonuçları ile yukarıdaki sonuçları karşılaştırdık. Aynı programlar ile OT'de ortalama tibial delici çapımız ile simülasyon yaptık. ZaA'nın merkezini hedefleyerek ideale yakın deliği açabilmek için portalin başlama noktasını araştırdık. Bulgular:OT'de tanımlanan ZaA ile A1-n'ler arasında örtüşme ortalaması %66,74±9,92 idi. Hastalarımızın A1-n'leri ile ZaA'nın merkezine göre X(medial-lateral) ekseninde sapma ortalaması 1,42±0,86mm ile daha medialdedir. Y(anterior-posterior) eksenindeki sapma ortalaması ise 3,6±2,06mm ile daha posteriordadır. Genel sapma ortalaması 4,21±1,65mm ile postero-medialdedir. Pivot-Shift testi ile Y(anterior-posterior) sapma arasında anlamlı bir ilişki saptandı (r꞊0,368, p꞊0,049). Delicinin ideal giriş noktası; tüberositas tibianın orta noktasından 12mm medialde, tibia medial kenarının 34mm lateralinde ve eklem seviyesinden 20mm distalde olduğu ve delik hattının tibia platosuna göre 43,45° açı yaptığı bulundu. Sonuç:Tekniğimizde tibial deliğin tibial ayak izini yeterli şekilde kapsadığı görüldü. Hastalarımızda tibial deliğimiz ideal pozisyona göre arkaya doğru olmuştur. Bu vertikal pozisyonun pozitif Pivot-Shift testi ile sonuçlandığı gösterilmiştir. Buna göre ideal ÖÇB için posteriorda olmamaya dikkat edilmelidir. İdeal ayak izi için tibial giriş yeri daha önde ve eklem çizgisine yakın olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose:We aimed to evaluate the tibial hole position in our patients with a digital 3D modelling method. We also correlated the functional results and searched for best hole positioning method. Method:We used the MIMICS and SolidWorks programs to create a tibia model from the computerized tomographic datas of our 29 ACL reconstructed patients, we named it as“OT”. We drawed the tibial footprint which was described by Zantop by using the anterior horn of the lateral meniscus as a land mark, we named it as“ZaA”. After creating the 3D models of the each reconstructed patients, we pointed the tibial holes of each and named as“A1-n”. We evaluated the deflection of each A1-n from the ZaA on the X(medial-lateral) ve Y(anterior-posterior) axeses. Compared the postoperative Lysholm, Tegner, Pivot-shift and KT-1000 results with the functional results. Finally we simulated a tibial hole on the OT model and tried to find the best metod to fulfill the ZaA. Results:The rate of coverage of the ZaA by the A1-n 's was %66,74±9,92 . The average of deflection of the A1-n 's from the ZaA on the X(medial-lateral) axes was 1,42±0,86mm and it was in medial direction. The average deflection on the Y(anterior-posterior) axes was 3,6±2,06mm toward to posterior. Average deflection was 4,21±1,65mm, towards to posterior-medial. There was a significant result between the result of Pivot-Shift test and deflection on the Y (anterior-posterior) axes (r꞊0,368, p꞊0,049). We find out that the best entering point of the drill is 12mm medial to the tuberositas tibia, 34mm lateral to the medial border of the tibia and 20mm distal to the joint line with a 43,45 degrees angle. Conclusion:Finally we found out that coverage of the tibial footprint with tibil hole is suffient in our technique. In our patients, Deflection of the tibial hole from the ideal position seems to be significiantly towards to posterior. Results showed that this vertical position resulted with positive pivot-shift test. With these results, it can be speculated that, one should be carefull to not be on the posterior position in ACL. For best footprint coverage, one should enter more anteriorly and near to the joint line.