Human papilloma virus (HPV) pozitif servikal sitoloji negatif hastalarda servikal preinvaziv lezyon sıklığının araştırılması
- Tez No: 466950
- Danışmanlar: UZMAN NEDİM TOKGÖZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HPV DNA, Pap-smear, Servikal Kanser, HPV DNA, Pap-smear, Cervical Cancer
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Serviks kanserinin erken teşhisi ve tedavi olanaklarının artması güncel ve önemli bir konudur. Bu nedenle serviks kanseri öncü lezyonların tespitini amaç edinmiş tarama yöntemleri her geçen gün daha fazla önem arzetmektedir. Kanserde tarama için kullanılan testlerin, asemptomatik populasyonda uygulanabilinecek ucuz ve basit testler olması gerekmektedir. Konvansiyonel servikal sitoloji (Pap-test) ise bunlardan en fazla kullanılandır. Liqued-based (sıvı bazlı) sitoloji, HPV DNA testi birçok ulusal tarama programında kombine şekilde yer almaktadır.Neredeyse tüm serviks kanserlerinin yaklaşık 15 tür HPV ile sürekli enfeksiyondan kaynaklandığına dair modern anlayış, profilaktik HPV aşılaması ve primer HPV'ye dayalı tarama yoluyla primer ve sekonder serviks kanserinin önlenmesine yönelik önemli yeni yaklaşımlara yol açmıştır.Birçok çalışma da bu tarama yöntemlerinin etkinliğini değerlendirme amacı ile gerçekleştirilmektedir. Çalışmamızda amaç HPV DNA testinin servikal preinvaziv ve invaziv lezyonları tespit etmede duyarlılığının servikal sitolojiden daha yüksek olduğunu göstermektir. Bu amaçla Eylül 2016-Mart 2017 tarihleri arasında hastanemiz jinekolojik onkoloji polikliniğinde değerlendirilen kadınların kayıtları incelendi.Sitolojisi normal ,HPV DNA testi pozitif olan 402 hasta çalışmaya dahil edildi.Bu hastaların patoloji sonuçları HPV alt tiplerine göre gruplanarak karşılaştırmalı olarak sunulmuştur Servikal sitoloji ile normal olarak değerlendirilen hastaların bazılarında HPV testi preinvaziv ve invaziv lezyonları işaret etmiştir. HPV DNA testi kolposkopi ve biyopsi oranlarını artırmakla birlikte preinvaziv lezyonların tespitinde de önemli etkinliğe sahip olarak gözlenmiştir.Ulusal Kanser Tarama programları içerisinde kullanılmakta olan servikal sitoloji uygulayıcı sağlık personeli ve değerlendirmeyi yapan patolog gibi etmenlere bağlı olarak değişken sonuçlar verebilmektedir.Tarama programlarının ülkemizde de önemli bir parçası olan HPV DNA testi preinvaziv ve invaziv lezyonların tespitinde güvenilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Early diagnosis of cervical cancer and an increase in treatment options is a current and important issue. Therefore, screening methods aiming to detect cervical cancer precursor lesions are more important than ever.Tests used for screening in cancer should be cheap and simple tests that can be applied in the asymptomatic population. Conventional cervical cytology (Pap-test) is the most commonly used.Liquid-based cytology and HPV DNA testing are combined in many national screening programs.The modern understanding that almost all cervical cancers are caused by persistent infection with approximately 15 types of HPV has led to important new approaches to the prevention of primary and secondary cervical cancer through prophylactic HPV vaccination and primary HPV-based screening. Many studies are conducted with the aim of evaluating the effectiveness of these screening methods. The aim of our study is to show that the sensitivity of HPV DNA testing to detecting cervical preinvasive and invasive lesions is higher than cervical cytology.For this purpose, records of women evaluated in our hospital gynecological oncologic outpatient clinic between September 2016-March 2017 were examined. 402 patients with normal cytology, positive HPV DNA test were included in the study. The pathology results of these patients were presented comparatively by grouping them according to HPV subtypes. In some of the patients with normal cervical cytology, HPV test showed preinvasive and invasive lesions.HPV DNA testing increases colposcopy and biopsy rates but has a significant efficacy in detecting preinvasive lesions. Cervical cytology which used in National Cancer Screening programs can give variable results depending on factors such as practicing health personnel and pathologist. HPV DNA testing is an important part of the screening programs in our country and it is a reliable method for detecting preinvasive and invasive lesions.