Horizontal şaşılık cerrahisinde katlama ve rezeksiyon tekniklerinin karşılaştırılması
- Tez No: 468603
- Danışmanlar: DR. ZEYNEP AYŞE ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: plication, resection, exotropia, esotropia, strabismussurgery
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç : Şaşılık cerrahisinde, ekstraoküler kasların güçlendirilmesi genel bir tedavi prosedürüdür. Katlama tekniği de daha az doku travması ile rezeksiyona alternatif bir güçlendirme yöntemidir. Bu çalışmada amacımız, horizontal şaşılık nedeniyle katlama veya rezeksiyon cerrahisi uygulanan hastaların sonuçlarını karşılaştırarak yöntemlerin etkinliklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem : Çalışmada ; 2011-2017 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği'nde horizontal şaşılık nedeniyle opere olup postoperatif dönemde en az 6 ay takibi olan 46 hastanın ( 18 erkek, 28 kadın) kayıtları retrospektif olarak incelendi. 22 hastaya horizontal rektusa katlama antagonist kasa geriletme cerrahisi uygulanırken 24 hastaya horizontal rektusa rezeksiyon antagonist kasa geriletme cerrahisi uygulandı. Preoperatif, postoperatif 1. gün, 1.ay ve son kontroldeki kayma miktarları kaydedildi. Postoperatif ≤ 8 PD kayma başarılı kabul edildi. Bulgular : Hastaların yaşları ortalama 17,24±12,13 (2-51) idi. Katlama uygulanan grupta preoperatif ortalama kayma miktarı 30,79±7,29 PD, rezeksiyon uygulanan grupta 39,89 ±10,72 PD olarak ölçüldü. Katlama uygulanan grupta ortalama takip süresi 12,82±7,47 ay, rezeksiyon uygulanan grupta 9,75±8,63 aydı. Katlama ve rezeksiyon uygulanan hastaların son kontrollerine göre başarı oranları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görüldü (p=0.129). Sonuç : Hızlı ve kolay uygulanabilir bir kas güçlendirme yöntemi olan katlama cerrahisi, horizontal şaşılıkların tedavisinde rezeksiyon cerrahisine alternatif olabilir. Anahtar Kelimeler : Katlama, rezeksiyon, ekzotropya, ezotropya, şaşılık cerrahisi
Özet (Çeviri)
Purpose : Extraocular muscle strengthening is a common treatment in strabismus surgery. Plication is an alternative procedure for strengthening muscles with less tissue trauma than resection. The purpose of this study was to compare the results of plication with those of resection in patients with horizontal strabismus. Materials and methods : In this study, we performed a retrospective analysis of 46 patients ( 18 male,28 female) who underwent muscle plication or resection with a minimum postoperative follow-up of 6 months, from 2011 through 2017, at Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Eye Clinic. Twenty-two patients underwent horizontal rectus plication combined with antagonist recession. Twenty-four patients underwent horizontal rectus resection combined with antagonist recession. Postoperative mean deviation were compared at 1 day, at 1 months and at the final follow-up . A successful outcome was defined as ≤ 8 PD mean deviation. Results : The mean age of patients was 17,24±12,13 (2-51) years. The mean preoperative deviation was 30,79±7,29 PD in the plication group and 39,89 ±10,72 PD in the resection group. Mean follow-up was 12,82±7,47 months for plication and 9,75±8,63 months for resection. At the final follow-up outcomes, there was no statistical difference between plication and resection groups (p=0.129). Conclusion : Horizontal rectus muscle plication is an alternative procedure to medial rectus resection for treatment of horizontal strabismus, as a rapidly performed, technically simple surgical procedure.