KOBİ aile işletmelerinde aile anayasası uygulamaları ve bir adaptasyon tasarımı çalışması
The practices of family constitution in family businesses and a study of adaptation design
  1. Tez No: 469466
  2. Yazar: MEHMET ÜNAL ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞABAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Anayasası, Kobi, Aile İşletmesi, Adaptasyon, Uygulama, Sürdürülebilirlik, Family Constitutions, Family Company, Case Study, Applying, Sustainability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kobi Aile İşletmelerinde her geçen gün önem kazanan; aile anayasası kavramının yapısını ve örnek aile işletmesinde uygulanması incelenmektedir. Bu amaç kapsamında, adaptasyon tasarım çalışması yöntemi kullanılarak bir aile anayasası oluşturulmuştur. Çalışma yöntemi, vaka uygulaması ve adaptasyon tasarımı şeklinde iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, aile anayasanın amaçları ile faaliyetlerine ilişkin veriler incelenmiştir. İkinci aşamada ise, aile anayasasının oluşturulması için gerekli olan alt yapı çalışmasının basamakları irdelenmiştir. Araştırma sonuçları, aile anayasasının yapısı, faaliyetleri, performans etkinliği ve adaptasyonuna ilişkin örnek kararlar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the concept of family constitution's of which significance is increasing in Sme family business day by day, structure and implementation in sample family-owned business. İn accordance with this purpose, a family constitution was formed through the method of adaptation planning study. This study method involves two stages as case implementation and adaptation planning. In the first stage, the data about purposes and activities of family constitution were analyzed. In the second stage however, the phase of required substructure study to form a family constitution was examined. The research results presented the sample decisions in related to structure, activities, operations and adaptations of family constitution.