Kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunların tespiti ve bu sorunların kadın girişimciler üzerindeki etkilerinin incelenmesi: Adana ili örneği
Determine the problems of women entrepreneurs and the research of the effects of these problems on women's initiatives: Adana city example
- Tez No: 469525
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci, Kadın Girişimci, Entreprenuers, Entreprenuership, Woman Entreprenuership
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Girişimcilik son yıllarda ülke ekonomilerinin ve toplumsal yaşamın önemli bir parçası halini almıştır. Gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan yoğun rekabetin etkisi ile girişimciye verilen önemde artmaktadır. Girişimcilik ile ilgili gerek üniversitelerde lisans ve lisansüstü programların açılmasıyla ve gerekse sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri özel programlar sayesinde girişimciliğin daha iyi anlaşılması ve konu ile ilgili proje ve uygulamaların arttırılması hedeflenmektedir. Bu çalışma, Adana ilinde iş dünyasına ilişkin dernek ve odalara kayıtlı kadın girişimcilerin girişimcilikleri esnasında karşılaştıkları sorunlarını ve bu sorunların kadın girişimciler üzerindeki etkilerini belirlemek ve etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan ön çalışmada, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Organize Sanayi Bölgesi, Adana Ticaret Borsası ile temasa geçilerek kadın girişimci olarak kayıtlı olan kadın girişimciler saptanmış ve görüşmeyi kabul eden girişimciler ile yüz yüze görüşülerek anket formları doldurulmuştur. Elde edilen veriler Yrd. Doç. Dr. Berfu İLTER'in (2008) tarihinde geliştirdiği analiz ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın 1. bölümünde araştırmaya dair amaç, önem, araştırma sorusu, kısıtlar, sınırlılıklar ve sayıltılar yer almaktadır. 2.bölümde ise kavramsal çerçeve belirtilmektedir. 3. bölümde araştırmanın yöntemine ait bilgiler yer alırken 4. bölümde bulgular ve son olarak beşinci bölümde sonuç ve öneriler bulunmaktadır. Bu araştırma Adana ilinde bulunan 5 derneğe ve odaya kayıtlı girişimcilik yaptığı saptanan 232 kadın girişimciyi kapsamaktadır. Görüşmeyi kabul eden 139 kadın girişimcinin anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Kadın girişimcilerin sorunları üzerinde, cinsiyet, yaş, medeni durum ve çocuk sahipliği durumuna göre anlamlı bir farklılık bulunmaz iken politik ve hukuki çevre ile ekonomik çevre ve çalışma süresine göre anlamlı farklılıklara rastlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship has become an important part of the country's economy and social life in recent years. The importance given to entrepreneurs by the impact of intense competition in emerging economies is increasing. It is aimed to increase the understanding of entrepreneurship and to increase the projects and applications related to entrepreneurship by opening graduate and postgraduate programs in universities and special programs organized by non-governmental organizations. This study was carried out to investigate the problems faced by women entrepreneurs in associations and chambers of business in Adana during their entrepreneurship and the effects of these problems on women entrepreneurs. In the preliminary work, the women entrepreneurs registered with the Adana Chamber of Commerce, the Adana Chamber of Industry, the Adana Organized Industrial Zone, the Adana Commodity Exchange, and the entrepreneurs were identified and filled out with face to face interviews with the entrepreneurs who accepted the interview. The obtained data was obtained from Yrd. Assoc. Dr. Berfu was evaluated by the analysis developed by ILTER (2008). In the first part of the study, the purpose of research, importance, research question, constraints, limitations and suppositions are included. In the second part, the conceptual framework is indicated. While there is information about method of research in section 3, findings in section 4 and finally results and suggestions in section 5 are included. This research covers 232 entrepreneurs who are registered in 5 associations and the city in Adana province and identified as entrepreneurs. The questionnaire form of 139 female entrepreneurs who accepted the interview was taken into consideration. While there are no significant differences in the problems of women entrepreneurs according to their gender, age, marital status and children's ownership status, there are significant differences according to political and legal environment, economic environment and working time.