Ergenlerin bilinçli farkındalığının yordanmasında başa çıkma stilleri, empati ve duygusal düzenlemenin rolü
The role of coping styles, empathy and emotional regulation in predicting mindfulness levels of adolescents
  1. Tez No: 470468
  2. Yazar: SEBAHAT SEVGİ UYGUR
  3. Danışmanlar: PROF. SÜLEYMAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Ergenler, Başa Çıkma Stilleri, Empati, Duygusal Düzenleme, Mindfulness, Adolescents, Coping Styles, Empathy, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin bilinçli farkındalık düzeylerinin başa çıkma stilleri, empati ve duygusal düzenlemeye göre yordanmasıdır. Araştırmanın örneklemi, tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir ve 450 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BFÖ), Ergenler İçin Başa Çıkma Ölçeği (EBÇÖ), Temel Empati Ölçeği (TEÖ), Duygusal Düzenleme Ölçeği (DDÖ) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan Bilinçli Farkındalık Ölçeği'nin (BFÖ) lise öğrencilerine uyarlama çalışması gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulguları, bilinçli farkındalığın kaçınan başa çıkma ve olumsuz başa çıkma alt boyutları ile negatif ve aktif başa çıkma ile pozitif yönde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bilinçli farkındalığın, bilişsel empati alt boyutu ile pozitif ve duyuşsal empati alt boyutu ile negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca bilinçli farkındalığın duygusal dışavurumu bastırma alt boyutu ile negatif ve bilişsel yeniden değerlendirme alt boyutu ile pozitif yönde ilişkili olduğu görülmüştür. Son olarak araştırma bulguları; EBÇÖ, TEÖ ve DDÖ puanlarının birlikte bilinçli farkındalığı anlamlı olarak yordadığını ve bilinçli farkındalık düzeyindeki değişimin % 50'sini açıkladığını ortaya koymuştur, ancak duyuşsal empati alt boyutunun bilinçli farkındalık puanlarını anlamlı düzeyde yordamadığı bulunmuştur. Bulgular, ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the role of coping styles, empathy and emotional regulation in predicting mindfulness level of high school students. In this study, a stratified sampling method was used and the sample consisted of 450 students. The data were collected by Mindfulness Scale (MS), Coping Scale for Adolescents (CSA), Basic Empathy Scale (BES), Emotion Regulation Scale (ERS), and Personnel Information Form. Adaptation study of the Mindfulness Scale for adolescents was conducted as part of the study. Multiple Linear Regression Analyses were utilized for the data analysis. The findings of the research demonstrated that there were direct positive relationships between the active coping subscale and the mindfulness. The avoidant and adverse coping subscales showed negative correlations with the mindfulness scores. Also there were direct positive relationships between the cognitive empathy subscale and the mindfulness. The affective empathy subscale showed negative correlations with the mindfulness. The relationship between the reappraisal subscale score and the mindfulness score was positive. The suppressing emotional-expression subscale revealed a negative relationship with the mindfulness scores. Finally; CSAS scores, BES scores, and ERS scores accounted for the 50 % of the variance for the mindfulness scores. However the affective empathy subscale was not the significant predictor for the mindfulness scores. The findings were discussed in the light of related literature and some suggestions were offered.