Direct costing of iron-aluminum intermetalics
Demir-alüminyum intermetaliklerinin doğrudan dökümü
  1. Tez No: 47200
  2. Yazar: Y.MURAT ÖZBAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AMDULLA O. MEKHRABOV, Y.DOÇ.DR. VEDAT AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İntermetalikler, Demir Alüminitler, Nizamlı Malzemeler, Katılaşma Yapıları, Yüksek Sıcaklık Malzemeleri vı, Intermetallics, Iron Aluminides, Ordered Materials, Solidification Structures, High Temperature Materials IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz DEMİR- ALÜMİNYUM İNTERMETALİKLERİNİN DO?RUDAN DÖKÜMÜ ÖZBAYRAMO?LU, Y. Murat Y. Lisans, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Y.Doç.Dr. Vedat Akdeniz Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Amdulla O. Mekhrabov Eylül 1995, 68 sayfa Bu çalışmada demir alüminitlerin sıvı emme metoduyla doğrudan ince levhalar halinde dökümü incelenmektedir. Soğuma hızının ve alaşım elementi ilavesinin Fe3Al intermetalik alaşımlarının katılaşma yapılarına, nizamlılık davranışlarına, sertlik ve kırılma özelliklerine olan etkileri araştırıldı ve geleneksel kalıba döküm metoduyla karşılaştırıldı. Emme metodu esnasında ~ 1000-3000 K/sn düzeylerinde soğuma hızına erişildi ve soğumanın Newton türü şartlar altında iki ayrı rejimde olduğu gözlendi. Bunlar, temas yüzeyindeki hızlı soğuma safhası ve katılaşma levhanın merkezine doğru ilerledikçe başlayan sabit sıcaklıkta katılaşma sürecidir. Alaşım miktarına ve/veya bölgesel katılaşma hızına bağlı olarak nizamlılık davranışında değişimler ve yapısal olarak da düzlemsel büyümeden, hücresel, hücresel-dallantılı ve dallantılı katılaşmayapılarına dönüşüm gözlendi. D03 nizamlı yapısı ikili alaşımlarda çok hızlı oluşmasına rağmen diğer Fe3Al alaşımlarında D03 yapısının oluşumu özellikle levhaların yüzeyine yakın bölgelerde tamamen bastırıldı ve B2 nizamlı yapısı elde edildi. Düşük ve orta miktarlarda Cr ve C içeren alaşımlarda Fe3AlC tipli karbür, fakat yüksek miktarlarda alaşım elementi içerenlerde Cr7C3 tipli karbür oluşumu gözlendi. Boron ilavesi karbür yapısı ve dağılımını etkilemektedir. Boron ilvesi daha ince küresel tane sının ve matris parçacıklarının gözlenmesine sebep olmaktadır. Alaşım ilaveleri emme metoduyla üretilen alaşımlarda sertliğin önemli ölçüde artmasına neden olduğu gözlendi. İkili Fe3Al alaşımında kırılma tamamen tane içinden ayrılma şeklinde iken düşük miktarlardaki C ilavesi tane sınırlarında düzensiz şekilli karbür oluşumu nedeniyle kırılmanın hem tane içinden ve hem de tane sınırlarından gerçekleşmesine neden olduğu belirlendi. Boron ilavesinin özellikle orta miktarda Cr ve C içeren levha malzemelerde sertliği bir miktar düşürdüğü ve kırılma şeklini düşük C içeren alaşımlarda karbür yapısını incelterek ve küreselleştirerek büyük ölçüde tane içinden ayrılma şekline dönüştürdüğü belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECT CASTING OF IRON-ALUMINUM INTERMETALLICS ÖZBAYRAMOGLU, Y. Murat M. Sc., Department of Metallurgical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. M. Vedat Akdeniz Co-supervisor: Prof. Dr. Amdulla O. Mekhrabov September 1995, 68 pages Direct casting of iron aluminides in the form of a thin sheet by melt suction processing has been investigated. The effects of cooling rate and alloying additions on the solidification structures, ordering behaviours, hardness and fracture properties of Fe3Al intermetallic alloys were examined and comparision was made with conventional ingot casting. The cooling rate of -1000-3000 K/sec was achieved during melt suction processing where solidification occurs under Newtonian conditions with two distinct regimes. These are the initial rapid growth stage at the contact surface and the isothermal solidification period as the growth progress towards the mid-section of the sheet. The changing of ordering behaviour and structural transition from planar growth to cellular, cellular-dendritic and dendritic solidification is observed depending on iiialloying content and/or local solidification rate. Although D03 ordering occurs too rapidly in binary alloys, B2 ordering becomes dominant and D03 ordering completely suppressed in alloys other than binary Fe3Al especially at regions close to the surface of the sheets. For alloys containing low and medium values of Cr and C content, Fe3AlC type carbide is formed whereas Cr7C3 type carbide is observed at high values of alloying additions. Carbides morphology and distribution have been affected by boron doping. Boron addition leads to the appearance of finer spherical grain boundary and matrix particles. The alloying additions result with a significant increase in the hardness values of melt sucked alloys. Binary Fe3Al failed in a completely transgranular cleavage mode, while small amount of C addition caused a mixed mode of cleavage and intcrgrnnular failure due to the formation of irregularly shaped carbide particles along the grain boundaries. However, boron addition slightly reduces hardness values in sheet materials, especially at medium content of Cr and C and changes the fracture mode from mixed lo mainly transgranular cleavage in alloys with low C content by refining and changing carbide morphology into a more spherical shape.