Financial development and economic growth nexus in emerging market countries
Gelişmekte olan ülkelerde finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi
  1. Tez No: 472076
  2. Yazar: ÜLGEN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN FERDA HALICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Finansal Gelişme, Gelişmekte Olan Ülkeler, Kayıp Veri Analizi (MVA), ARDL, VAR, VECM, Granger Nedensellik Testleri, Panel Veri, Kümeleme (Cluster) Analizi, Panel ARDL, Economic Growth, Financial Development, Emerging Market Countries, Missing Value Analysis, ARDL, VECM, VAR, Granger Causality, Panel Data, Pooled Mean Estimation ARDL, Cluster Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Ekonomik büyüme ve finansal gelişme ilişkisi üzerinde giderek artan ilgi bu iki olgu arasındaki etkileşim yönünü belirmeye yönelik araştırmaların da artmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyüme ve finansal gelişme ilişkisi eksik data analizi (MVA), zaman serisi teknikleri; ARDL, VAR, VECM, Granger nedensellik testleri ve kümeleme (cluster) analizi kullanılarak incelenmiştir. Birinci bölümde 1960-2010 yılları arası finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki ülke bazında incelenmiş, ikinci kısımda ise tüm ülkeler panel veri olarak incelenmiştir.İkinci bölüm 1990-2010 yılları arası ve finansal piyasalar indikatörlerini de kapsamaktadır. İkinci bölümün ikinci kısmında ise kümeleme (cluster) analizi yapılmış ve gelişmekte olan ülkeler 2 farklı küme halinde incelemiştir. İlk bölümde ülke bazında yapılan ekonometrik tahmin sonuçlarına göre teknoloji ve özel sektörlere verilen krediler gibi finansal gelişme indikatörlerinin istatistiki açıdan ekonomik büyüme üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Granger nedensellik test sonuçları da bu ilişkinin finansal gelişmeden ekonomik büyümeye doğru olduğunu göstermektedir.İkinci bölümde yapılan panel data analizi ve kümeleme yöntemleri ile edilen sonuçlara göre ise enflasyon ve özel sektöre verilen krediler gibi finansal piyasa değişkenlerinin ekonomik büyümeyi etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There has been a growing interest in the association between economic growth and financial development in countries. Researchers have been trying to figure out the effects of interrelationships and establish the direction of relation between these two concepts. This study explores economic growth and financial development nexus in the case of emerging market countries in a two-way approach. In the first part of the thesis, a cross-country approach has been adopted for the period of 1960-2010 by using the techniques of MVA, ARDL, VAR and VECM and Granger causality; and in the second part of the research, panel data analysis has been conducted for the time-span 1990-2010 with additional financial market variables using PMG. Second part of the research also contains cluster analysis, in which the entire data set is scrutinized within clusters via PMG approach and panel causality. The results from the first section suggest that the financial development variables such as credits to private sector and banks, and technology aspects are statistically associated with economic growth with the Granger causality tests indicate the direction of the relation from financial development to economic growth. As for the second part of the results, the statistical existence of association among inflation and credit to domestic sector, financial market indicators are found.