Bazı bis(diazoimin) ligandları, Fe(III) ve Cu(II) metal komplekslerinin sentezi: Vitamin K3 sentezi üzerine katalitik etkilerinin incelenmesi
Synthesis of some bis (diazoimin) ligands, Fe(III) and Cu(II) metal complexes: Investigation on catalytic effects on vitamin K3 synthesis
  1. Tez No: 473131
  2. Yazar: MEHMET KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN URUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, imin, azometin, Kataliz, Vitamin K3, Oksidasyon, Schiff base, imine, azomethine, Catalysis, Vitamin K3, Oxidation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tezde; ilk aşamada;1,4-diaminobenzen, 1,3-diaminobenzenve 1,3-bis(aminometil)benzen diaminlerinden bis(diazonyum) katyonları elde edilip,elektrofilik sübstitüsyon ile 2,4-dihidroksibenzaldehite bağlandı. Sonra, elde edilenbis(diazokarbonil) bileşikleri ayrı ayrı 2-aminofenol ile reaksiyona sokulup, bis(diazoimin)ligantları elde edildi. En son aşamada ise, bu ligandların Fe(III) ve Cu(II) kompleksleri sentezlendi ve1H-NMR, FT-IR, TGA, elemental analiz, ICP-OES, siklik voltametri (CV) ve fotolüminesans teknikleri ile karakterize edildi. Ayrıca, sentezlenen metal komplekslerinin katalitik aktiviteleri, hidrojen peroksit ile vitamin K3' ün yeşil sentezi üzerine incelendi. Tüm kompleksler oldukça iyi katalitik aktivite gösterirken, özellikle Fe(III) kompleksleri çok daha iyi katalitik aktivite gösterdiği belirlenmiştir. L3-Fe(III) komplesi %88.34 dönüşüm ve %74.86 seçicilik ile en iyi katalitik aktiviteyi göstermiştir. Bu sonucun literatürün en iyisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, firstly, some diamines; 1,4-diaminobenzene, 1,3-diaminobenzeneand 1,3-bis(aminomethyl)benzenewere diazotized and the obtained bis(diazonium) cations were coupled with 2,4-dihydroxybenzaldehyde. Then, the obtained bis(diazo-carbonyl) compounds were reacted with 2-aminophenol respectively and obtained bis(diazo-imine) ligands. Last, Fe(III) ve Cu(II) complexes were synthesized from these ligands and characterized using; NMR, FT-IR, TGA, elemental analysis,ICP-OES, cyclic voltammetry (CV) and photoluminescence techniques. Catalytic properties of the synthesized bis(diazoimin)-metal complexes were investigated in the green synhtesis of vitamin K3' in the prescence of hydrogen peroxide. While all the complexes showed very good activity, Fe(III) complexes were the best. It can be said that, L3-Fe(III) complex is the best catalyst in the literature with a 88.34 % conversion and 74.86 % selectivity.