Etkinliklerin destinasyon markalaşmasına etkisi: Çanakkale 100.yıl etkinlikleri örneği
The influence of events on destination branding: Çanakkale 100th anniversary case
  1. Tez No: 473648
  2. Yazar: ÖZLEM ALTINIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Markalaşma, Destinasyon Markalaşması, Etkinlikler, 100. Yıl Etkinlikleri, Çanakkale, Branding, Destinations Branding, Events, 100th Anniversary Case, Çanakkale
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, etkinliklerin destinasyon markalaşmasına etkisini araştırmak ve Çanakkale'de gerçekleştirilen 100.yıl etkinliklerinin destinasyon markalaşması üzerindeki etkilerini incelemektir. Yapılan görüşmelerle 100.yıl etkinliklerinin destinasyon markalaşmasında etkileri ile ilgili paydaş görüşlerinin açıklanması hedeflenmiştir. Araştırmanın evrenini Çanakkale, örneklemini ise Çanakkale'de turizmle ilgisi olan bu etkiyi değerlendirebilecek paydaşlar oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği kullanılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırma kapsamında kamu kurumu ve özel kuruluşlar başta olmak üzere toplam on beş paydaşla görüşülmüştür. Araştırma bulgularına göre katılımcıların genel görüşü, Çanakkale'nin avantajlı bir destinasyon olduğu, bu avantajların istenen düzeyde değerlendirilemediği şeklindedir. Paydaşların ifadelerinde de belirttiği gibi bu avantajların değerlendirilememesinin öne çıkan nedenleri ise; altyapı ve üstyapı sorunları, tanıtım eksikliği, planlamanın uzun vadede yapılmamasıdır. On beş paydaştan sekizinin verdiği bilgilere göre; 100.yıl etkinlikleri bu eksikliklerin azalmasını sağlamış, etkinliklerin düzenlenmesi için tecrübe kazanılmış, Çanakkale'ye özellikle sosyo-ekonomik katkıda bulunmuş ve destinasyon marka imajına olumlu etkileri olmuştur. Araştırma kapsamında görüşme yapılan paydaşlar kent merkezinde bulunmaktadır. Araştırmanın tüm ili kapsayacağı çalışmalarda Çanakkale kent merkezi dışındaki turizmle ilgisi olan paydaşların görüşlerininde araştırmaya dahil edilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of the events on the destination branding and to examine the effects of the 100th anniversary events held in Çanakkale on the destination branding. It was aimed to announce stakeholder opinions about the effects of the 100th anniversary events in the destination branding. The universe of the research is the Çanakkale, and the sample is the stakeholders that can evaluate this effect which is of interest to tourism in Çanakkale. In the study, one of the qualitative research methods, the interview technique, was used and the semi-structured interview form was applied. Within the scope of the research, a total of fifteen stakeholders, including public institutions and private organizations were interviewed. According to research findings, the general view of the participants is that Çanakkale is an advantageous destination and these advantages can not be evaluated at the desired level. As stated in the stakeholders' statements, the main reasons for not evaluating these advantages are; infrastructure and superstructure problems, lack of promotion, planning is not done in the long term. According to the information given by eight of the fifteen stakeholders; the 100th anniversary events have reduced these deficiencies and gained experience in organizing the events, making a particularly socio-economic contribution to Çanakkale and positively affecting the brand image of the destination. The stakeholders interviewed within the scope of the research are located in the city center. It would be appropriate for the researcher to include all the provinces in the study in the opinion of the stakeholders who are interested in tourism outside Çanakkale city center.