Yenidoğan yoğunbakım ünitesinde mekanik ventilatörde takip edilen hastalarda noninvaziv oksijen rezerv indeksi ile eş zamanlı alınan arteryal kangazı analizlerinin karşılaştırılması
Comparison of noninvasive oxygen reserve index and simultaneous arterial blood gas analysis in patients followed on mechanical ventilation in the neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 786422
  2. Yazar: ÖMER YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL KAZANASMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ORİ, Kangazı, SpHb, SO2, Blood gas, ORİ, SpHb, SO2
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Yenidoğan yoğunbakım ünitesinde takip edilen hastalarda noninvaziv oksijen rezerv indeksi ile eş zamanlı alınan arteryal kangazı analizlerinin karşılaştırılması ve bundan sonraki yapılacak çalışmalara katkı verilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1 Eylül 2021 ile 1 Eylül 2022 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Yoğunbakım ünitesinde takip edilen 101 hasta dâhil edildi. Dâhil edilen hastanın tamamı yenidoğan döneminde olup (hayatın ilk 28.günü) solunum sıkıntısı nedeniyle mekanik ventilatöre bağlı olan hasta grubuydu. Sekonder hastalık öyküsü olan, prenatal tanısı olan, extremite deformitesi olan, konjenital malformasyonu olan, yenidoğan döneminde olmayan ve ek patolojisi olan hastalar dâhil edilmedi. Yenidoğan yoğunbakım ünitesinde yatan ve çalışmamıza uygun olan her hastanın kilosu, boyu, cinsiyeti ve yaşı kaydedildi. Çalışmaya uygun olan hastalar Masimo Rad- 97 pulse CO-oximeter (Rainbow Pulse CO-Oximeter; Masimo, Irvine, CA, ABD) cihazı ile SpHb, ORİ değerleri ölçüldü. Tüm ölçümler tek kişi tarafından yapıldı ve kaydedildi. Ko-oksimetre ile noninvaziv spektrofotometrik özellikteki sensörler aracılığıla ölçümler gerçekleştirildi. 3 kg altında olan hastalar için“Rainbow R1 25-L”ve 3 kg üstünde olan hastalar için“Rainbow R1 20-L”sensörleri kullanıldı. Ölçümler yapılırken en uygun ortam ve optimal düzey sağlandı. Nabız oksimetre probu sol ayak üzerine üretici firma talimatlarına uygun olacak şekilde yerleştirildi ve SpO2, SpHb, Pİ ve PVİ değerleri ölçüldü. Her ölçüm ve her hasta için ayrı proplar kullanıldı. Ölçümlerde değerleri değiştirebilecek etkenker minimalize edildi uygun ortam ve sıcaklık sağlandı. Kangazı parametreleri, çalışmanın yapıldığı hastanenin kullandığı FONET Hastane Bilgi sisteminden bakılıp kaydedilmiştir. Elde edilen verileri SPSS 22.0 (SPSS® for Windows Chicago, IL, USA) paket programı kullanılarak istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza toplamda 101 yenidoğan hasta dahil edildi. Hastaların 34 kız (%33,7) ve 67 erkek (%66,3) idi. Çalışmamızdaki hastaların 91 hastası (%90,1) prematür 10 hasta XI (%9,9) ise term idi. Hastaların 66'sı (%65,3) invaziv mekanik ventilatör ile takip edilirken 35 hasta (%34,7) ise noninvaziv mekanik ventilatörde takip edildi. KG hemoglobin düzeyi ile Set Oksimetri cihazından ölçülen hemoglobin düzeyi arasında pearson korelasyon analizinde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. (r:0.527, p0.001). Hb ölçümlerinin ortalaması 13.34±2 gr/dL olup gruplar arasında eşleştirilmiş örneklem t testinde anlamlı bir fark bulunmadı (p=0.58 p>0.01). Sonuç: Çalışmamızda invaziv yöntem ile elde edilen Hb değeri ile SET teknolojisi ile noninvaziv olarak elde edilen SpHb değeri arasında anlamlı korelasyon olduğu saptanmıştır. İnvaziv olarak ölçülen PaO2 ile SET teknolojisi ile ölçülen SpO2 arasında korelasyon olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to compare noninvasive oxygen reserve index and simultaneous arterial blood gas analyzes in patients followed up in the neonatal intensive care unit and to contribute to future studies. Materials and Methods: Between September 1, 2021 and September 1, 2022, 101 patients followed in Harran University Medical Faculty Hospital, Pediatrics and Diseases Neonatal Intensive Care Unit were included. All of the included patients were in the neonatal period (first 28th day of life) and were dependent on mechanical ventilator due to respiratory distress. Patients with a history of secondary disease, prenatal diagnosis, extremity deformity, congenital malformation, non-neonatal period and additional pathology were not included. The weight, height, gender and age of each patient who was hospitalized in the neonatal intensive care unit and suitable for our study were recorded. SpHb and ORI values were measured with the Masimo Rad-97 pulse CO-oximeter (Rainbow Pulse CO-Oximeter; Masimo, Irvine, CA, USA) device in the patients who were eligible for the study. All measurements were made and recorded by one person. Measurements were made by co-oximeter and noninvasive spectrophotometric sensors.“Rainbow R1 25-L”sensors were used for patients weighing less than 3 kg and“Rainbow R1 20-L”sensors for patients weighing more than 3 kg. The most suitable environment and optimal level were provided during the measurements. The pulse oximetry probe was placed on the left foot in accordance with the manufacturer's instructions and SpO2, SpHb, PI and PVI values were measured. Separate probes were used for each measurement and each patient. Factors that could change the values in the measurements were minimized, and a suitable environment and temperature were provided. The blood gas parameters were checked and recorded from the FONET Hospital Information system used by the hospital where the study was conducted. Statistical analysis of the obtained data was performed using SPSS 22.0 (SPSS® for Windows Chicago, IL, USA) package program. Results: A total of 101 newborn patients were included in our study. The patients were 34 girls (33.7%) and 67 boys (66.3%). Of the patients in our study, 91 patients (90.1%) were premature and 10 patients (9.9%) were term. While 66 (65.3%) of the patients were followed up with an invasive mechanical ventilator, 35 patients (34.7%) were followed up with a noninvasive mechanical XIII ventilator. A statistically significant correlation was found between the CG hemoglobin level and the hemoglobin level measured from the Set Oximetry device in the Pearson correlation analysis. (r:0.527, p0.001). The mean of Hb measurements was 13.34±2 g/dL, and no significant difference was found between the groups in the paired sample t-test (p=0.58 p>0.01). Conclusion: In our study, it was determined that there was a significant correlation between the Hb value obtained by the invasive method and the SpHb value obtained noninvasively with the SET technology. It has been determined that there is a correlation between PaO2 measured invasively and SpO2 measured by SET technology.