Voleybol oyuncularında farklı kuvvet antrenmanlarının statik ve dinamik denge yetenekleri üzerine etkisi
The effects of different strength training on static and dynamic balance ability of volleyball players
  1. Tez No: 474032
  2. Yazar: MEHMET ALİ EYLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvet Antrenmanı, Denge, Voleybol, Strength Training, Balance, Volleyball
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı kuvvet antrenmanlarının voleybol oyuncularında statik ve dinamik denge yeteneklerine olan etkisini incelemektir. Çalışmaya, Gaziantep ilinde ulusal müsabakalara katılmış 18-25 yaş arasında toplam 20 erkek voleybolcu gönüllü olarak katıldı. Denekler randomize yöntem ile deney grubu (n=10, yaş: 21.60 ± 2.06) ve kontrol grubu (n=10, yaş: 20.50 ± 1.77) olarak iki farklı gruba ayrıldı. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün farklı kuvvet antrenman programı uygulandı. Her iki grup da normal voleybol antrenmanlarına devam etti. Her iki gruba da farklı kuvvet antrenmanlarına başlamadan önce ve antrenman bittikten sonra bacak kuvveti, statik ve dinamik denge ölçümleri yapıldı. Bacak kuvveti ölçümü için Takei Bacak Dinamometresi, denge ölçümü için ise Biodex Balance SD İzokinetik Denge Testi uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi için grup içi karşılaştırmalarda Paired Sample t test, gruplar arası karşılaştırmalar için Independent Sample t testi kullanıldı. Anlamlılık seviyesi p0.05). Sonuç olarak voleybolculara uygulanan farklı kuvvet antrenmanlarının statik ve dinamik denge yetenekleri üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Düzenli olarak yapılan kuvvet antrenmanlarının statik ve dinamik denge yeteneklerini geliştirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of different strength training on the static and dynamic balance capabilities of volleyball players. A total of 20 male volleyball players, aged between 18 and 25, are participated in the study who has been playing in national volleyball competition in Gaziantep. The subjects were divided into two groups according to the randomized method as experimental group (n = 10, age: 21.60 ± 2.06) and control group (n = 10, age: 20.50 ± 1.77). The experimental group was given a different strength training program for 3 days a week for 8 weeks. Both groups continued their regular volleyball practice. Leg strength, static and dynamic equilibrium measurements were made before starting the different strength training in both groups and after the training was finished. Takei Leg Dynamometer used for leg strength measurement and Biodex Balance SD Isokinetic Balance Test for balance measurement. Paired Sample t test was used for intra-group comparisons and Independent Sample t test was used for statistical analysis of the data.The level of significance was defined as p0.05). As a result, it is considered that the different strength training applied to the volleyball players has a positive effect on the static and dynamic balance ability. It can be said that static and dynamic balance abilities of regular strength training may increase.