Yenidoğan palyatif bakım tutum ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenirliği
Turkish validity and reliability of the neonatal palliative care attitude scale
  1. Tez No: 474562
  2. Yazar: GAMZE AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, güvenirlik, hemşire, palyatif bakım, tutum, yenidoğan, Attitude, neonatal, nurse, palliative care, reliability, validity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırma, Yenidoğan Palyatif Bakım Tutum Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenirliğini test etmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Metodolojik türde yürütülen bu çalışma, 10 Aralık 2014- 04 Temmuz 2017 tarihleri arasında Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi, Özel Buhara Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yapılmıştır. Evreni belirtilen ünitelerde çalışan hemşireler oluşturmuş; örneklem grubu seçimine gidilmeden evrenin tamamı ile çalışılmıştır (N=145). Kain ve ark. tarafından 2009 yılında geliştirilen ölçek, 26 tutum sorusundan oluşmaktadır. Geçerlilik ve güvenirlik analizinde; dil, kapsam, yapı geçerliliği ve güvenirlik analizleri kullanılmıştır. Veriler, SPSS 18.0 ve Lisrel 8.50 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Ölçek maddelerine ait kapsam geçerlilik indeksi 0.8-1.0 arasında, KMO değeri 0.758 ve Barlett's testi sonucu χ²=415.127, p=0.000 olarak saptanmıştır. Temel bileşenler analizine göre ölçeğin orijinal formuna uygun şekilde üç boyutlu olduğu belirlenmiştir. Ölçek maddelerinin faktör yüklerinin 0.40'ın üzerinde olduğu ve açıklanan varyansın %55.51 olduğu bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach alfa katsayısı; organizasyon alt boyutu için 0.692, kaynaklar alt boyutu için 0.710 ve klinik alt boyutu için 0.680 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Yenidoğan Palyatif Bakım Tutum Ölçeği'nin orijinal ölçekle benzer bir yapıda, geçerlik ve güvenirliğinin yüksek olduğu ve hemşirelerin yenidoğanda palyatif bakıma yönelik tutumlarını belirlemede yeterli bir ölçüm aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to test the Turkish validity and reliability of the Neonatal Palliative Care Attitude Scale. Materials and Methods: This methodological study was conducted in the neonatal intensive care clinics of Erzurum Atatürk University Research Hospital, Regional Training and Research Hospital, Nenehatun Maternity Hospital and Private Buhara Hospital between 10 December 2014 and 04 July 2017. The population consisted of the nurses working in the specified clinics and the whole population was tried to be reached without selection of sample group (N=145). The scale, developed by Kain et al., in 2009 has 26 questions on attitude. In its validity and reliability analysis, language, content, construct validity and reliability analyses were used. The data were analyzed by using SPSS 18.0 and Lisrel 8.50 packaged software. Results: It was found that the content validity index of the scale items was between 0.8-1.0, the KMO value was 0.758, and the Barlett's test result was χ²=415.127, p=0.000. According to the principle components analysis, it was found that the scale was three dimensional in line with its original form. It was found that the factor loadings of the scale items were above 0.40 and the explained variance was 55.51%. The Cronbach's alpha coefficient of the subscales of the scale was 0.692 for the subscale of organization, 0.710 for the subscale of resources, and 0.680 for the subscale of clinic. Conclusion: It was determined that the Neonatal Palliative Care Attitude Scale had a similar structure with the original scale, its validity and reliability was high, and it was a sufficient assessment instrument in determining the attitudes of the nurses towards neonatal palliative care.