Akut biliyer pankreatitte nötrofil lenfosit oranı (NLO) ile trombosit lenfosit oranı (TLO) 'nın ranson kriterleriyle karşılaştırılması
Comparison of neutrofile lymphocytes ratio (NLR) and tromboside lymphocytes ratio (TLR) with ranson criteria in acute biliary pancreatitis
  1. Tez No: 474651
  2. Yazar: MEHMET ALİ KARACAER
  3. Danışmanlar: UZMAN MEHMET EMRAH BAYAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, lenfosit, akut biliyer pankreatit, nötrofil, trombosit, Inflammation, lymphocytes, Acute biliary pancreatitis, neutrophils, platelets
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda akut biliyer pankreatitlerde erken dönemde inflamasyonu gösterecek, pankreatitin şiddetini öngörmemizi sağlayacak olan parametrelerden Nötrofil Lenfosit oranı (NLO) ve Trombosit lenfosit oranlarını (TLO) Ranson skorlama sistemiyle karşılaştırarak pankreatit şiddetiyle doğru oranda arttıklarını göstermeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: 2011 ile 2017 yılları arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde tedavi edilmiş hastalar retrospektif olarak taranarak 353 akut biliyer pankreatit hastasının hastane kayıtları, dosya ve iletişim bilgileri incelenmiştir. Bütün hastaların NLO ve TLO değerleri hesaplandı ve istatistiksel olarak Ranson kriterleriyle ve hastanede yatış süresiyle karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 353 hastanın 231'i kadın, 122'si erkekti ve yaş ortalaması 61,93 yıl idi. Diğer parametrelerin ortalama değerleri bulundu. AST için 209,75, LDH için 303,01, Lökosit için 12592,41,NLO için 9,92, TLO için 223,16,Hastanede yatış süresi için 5,56 idi. İstatistiksel olarak bulundu ve kaydedildi. Ayrıca hastaların Ranson kriterleri dağılımları gösterildi. Ayrıca Ranson kriterlerine göre hastalar hafif pankreatit (Ranson 1-2) ve ağır pankreatit (Ranson 3-4-5) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hafif pankreatitli hasta sayısı 316 iken, ağır pankreatitli hasta sayısı 37 idi. Bu iki grup NLO, TLO ve hastanede yatış süresi ile karşılaştırıldı. Sonuç: Akut biliyer pankreatitte kolay uygulanabilen ve düşük maliyetli testler ile elde edilen NLO ve TLO değeri yeni bir belirteç ve pankreatit şiddeti belirleyicisi olarak kullanılabilir. Yeni bir skorlama sistemi olarak kullanılmaları için daha geniş hasta serili yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, we aimed to show that Neutrophil Lymphocyte ratio (NLR) and Thrombocyte lymphocyte ratio (TLR) are increased by pancreatitis severity by comparing with the Ranson scoring system in parameters that will cause early inflammation in acute biliary pancreatitis and predict the severity of pancreatitis. Patients and Methods: Patients treated in Bursa Yüksek İhtisas Education and Research Hospital General Surgery Department between the years of 2011 and 2017 were retrospectively screened and hospital records, file and communication information of 353 acute pancreatitis patients were examined. NLR and TLR values of all patients were calculated and statistically compared with Ranson criteria and hospital stay. Results: Of the total 353 patients, 231 were female, 122 were male, and the average age was 61.93 years. The average values of the other parameters were found. 209,75 for AST, 303,01 for LDH, 12592,41 for leucocyte, 9,92 for NLO, 223,16 for TLO, and 5,56 for hospitalization. It was statistically found and recorded. Patients' Ranson criteria distributions were also shown. According to Ranson criteria, patients were divided into two groups as mild pancreatitis (Ranson 1-2) and severe pancreatitis (Ranson 3-4-5). The number of patients with mild pancreatitis was 316, while the number of patients with severe pancreatitis was 37. These two groups were compared with NLO, TLO and hospitalization time. Conclusion: NLR and TLR values obtained with easy-to-perform and low-cost tests in acute biliary pancreatitis can be used as a new marker and pancreatitis severity marker. To use them as a new scoring system, there is a need for new studies with a wider range of patients.