The relationship between emotion regulation, coping strategies, perceived social support and alcohol/cannabis dependency risk among university students
Üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme, baş etme stratejileri, algılanan sosyal destek ve alkol/esrar bağımlılığı riski arasındaki ilişki
- Tez No: 475440
- Danışmanlar: PROF. DR. DİANE SUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alkol Bağımlılığı Riski, Esrar Bağımlılığı Riski, Duygu Düzenleme, Baş etme Stratejileri, Algılanan Sosyal Destek, Alcohol Dependency Risk, Cannabis Dependency Risk, Emotion Regulation, Coping Strategies, Perceived Social Support
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın temel amacı üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme stratejileri, baş etme stilleri, algılanan sosyal destek ve alkol/esrar bağımlılığı riski arasındaki bağlantıların incelenmesidir. Çalışmanın ikinci bir amacı da öğrencilerin etrafındaki kişilerin alkol veya madde kullanıp kullanmaması ile kendilerinin alkol ve esrar bağımlılığı riskleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Buna ek olarak, cinsiyetin alkol ve esrar bağımlılığı riski üzerine bir etkisi olup olmadığını belirlemektir. Çalışmaya, yaşları 18-25 arasında, bir üniversitenin lisans programına kayıtlı olan 252 öğrenci katılmıştır. Demografik Bilgi Formu, Bağımlılık Profil İndeksi Risk Tarama Formu, Ebeveyn Duygu Yönetimi Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Envanteri, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, duygu düzenleme stratejileri, baş etme stilleri, algılanan sosyal destek ve alkol/esrar bağımlılığı riski arasında ilişki bulunmuştur. Ayrıca, cinsiyetler arasında, alkol ve esrar bağımlılığı riski açısından anlamlı farklılık bulunmuştur. Buna ek olarak, sosyal çevrede alkol ve madde kullanılması ile katılımcıların alkol ve esrar bağımlılığı riskleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Algılanan sosyal desteğin olası etkileri kontrol edilirken, duygu düzenleme stratejileri, baş etme stilleri ve alkol/esrar bağımlılığı riski arasındaki bağlantıları saptamak amacıyla çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, duygu düzenlemede bozukluk ve problem odaklı baş etme değişkenleri esrar bağımlılık riskini öngören anlamlı değişkenler olarak bulunurken, algılanan aile desteği hem alkol hem de esrar bağımlılık riskini öngören tek anlamlı değişken olarak bulunmuştur. Çalışmanın kısıtlılıkları ve gelecek araştırmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study was to investigate the relationship between emotion management strategies, coping styles, perceived social support and alcohol/cannabis dependency risk among university students. The second aim was to determine the relationship between whether or not someone around students is using alcohol or substance and their risk of alcohol and cannabis dependency. Also, to determine whether there is a gender difference in the degree of alcohol and cannabis dependency risk. In the present study, a sample, which was consisted of 252 students, who are presently enrolled in universities as undergraduates and between the ages of 18-25, was participated. The demographic information form, Risk Screening Questionnaire For Alcohol And Substance Use, Parent's Emotion Management Scale, Ways of Coping Inventory and Multidimensional Scale of Perceived Social Support were used as instruments. Results revealed that there is a relationship between emotion management strategies, coping styles, perceived social support, and alcohol/cannabis dependency risk. Moreover, gender differentiated the groups on alcohol and cannabis dependency risk. Additionally, findings showed that alcohol and substance use in the social environment had significant associations with alcohol and cannabis dependency risk. Multiple regression analyses were conducted to examine the association between emotion management strategies, coping styles and alcohol/cannabis dependency risk after controlling the possible effects of perceived social support. Results revealed that emotion dysregulation and problem-focused coping were found to be significant predictors of cannabis dependency risk and perceived family support was found to be significant predictor of both alcohol and cannabis dependency risk in this sample. Limitations of the study and recommendations for future research were discussed.