Yakın dönem siyasette kadın sorunu
The questi̇on of woman in recent politics
- Tez No: 475442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: HDP, kadın meclisleri, feminizm, toplumsal cinsiyet, HDP, Women's Assemblies, feminism, gender
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, eşitsizlikler üzerine inşa edilen insanlık tarihinin en temel meselesi olan ve aynı zamanda genel özgürlük ve eşitlik sorunlarını çözme potansiyelini en çok taşıyan kadın özgürlüğü ve eşitliği konusunu günümüz Türkiye'si ve esas olarak da HDP Kadın Meclisleri bağlamında incelemeye çalışmaktadır. Bu amaçla çalışma, toplumsal cinsiyet ve feminizm teorik arka planı ve literatürü esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Böylece Türkiye'de kadın mücadelesinin gelişimi ile HDP ve öncülü partilerde sorunun ele alınış ve gelişim süreci incelendikten sonra kadın meclisleri içerisinde aktif görev alan kadınların görüşleri ışığında HDP ve kadın politikalarının mevcut durumu anlaşılmaya çalışılmıştır. Gerçekleştirilen araştırma göstermiştir ki pratik çalışma alanında kimi sorunlar ve eksiklikler olmakla birlikte HDP ve kadın meclisleri kadın hakları mücadelesinin ortaya çıkardığı teorik birikim ve söylem kültürünü program, bildirge, yönetmelik vb. gibi siyasal metinlerine yansıtmış ve siyasal organizasyonlar arasında göz ardı edilemeyecek bir fark yaratmıştır. Çalışmada temel olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmış, betimsel analiz ve görüşme yöntemi esas alınmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular yorumlanarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine within the context of contemporary Turkey and, in particular, with respect to HDP's Women Assemblies, the question of women's struggle for freedom and equality, which is the most fundamental problem of the history of human kind, and which has the highest potential of bringing a solution to the problems of equality and freedom in general,. Towards this objective, the argument of the thesis unfolds mainly by referring to the theories and the literature concerning gender and feminism. Accordingly, following a scrutinization of the development of women's struggle in Turkey and of the approach of HDP and her predecessors to this struggle, an attempt is made to understand and evaluate HDP's present policies concerning women in the light of the opinions of the active members of Women Assemblies. The research demonstrates that despite the problems and insufficiencies in practice, HDP and Women Assemblies have successfully incorporated the theoretical accumulation and discursive culture of the struggle for women's rights into their political texts and their program, and that they have made a remarkable difference with respect to other political organizations. This thesis is based on qualitative methods including descriptive analysis and interviews, and it is completed with an interpretation of the corresponding findings.