Türkiye'nin organik ürün ihracatının dünya organik pazarındaki yeri ve organik ürün ihracatına ilişkin sorunların belirlenmesi
The place of Turkey's organic product export in the world organic market and the determination of problems about organic product export
- Tez No: 475847
- Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL AKSULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organik tarım, ihracat, organik ürün pazarı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüzde sık sık duymaya başladığımız organik tarım, çevreye ve sağlığımıza olumsuz etkileri olan konvansiyonel tarıma alternatif olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu çalışmada öncelikle organik tarımın önemi, gelişimi vurgulanmış, ilkeleri ve kuralları belirtilmiştir. Dünyada organik tarım sisteminin gelişimi incelenmiş, organik tarım ile ilgili uluslararası kuruluşlar belirtilmiş, başlıca yönetmelikler ele alınarak dünyada organik tarım mevzuatı açıklanmıştır. Türkiye'de organik tarımın gelişimi ve kurumsal yapı açıklanmış, ülkemizde yapılan organik tarımsal üretim ve organik tarım sisteminin işleyişi incelenmiştir. Dünyada organik ürün pazarının durumu incelenmiş, Türkiye'nin organik ürün ihracatının dünya pazarındaki yeri ihracat verileri doğrultusunda değerlendirilmiş ve organik ürün ihracatı yapan firmalarla anket uygulaması yapılarak organik ürün ihracatına ilişkin sorunlar belirlenmiştir. Ankete Türkiye genelinde organik ürün ihracatı yapan firmalar katılmış ve elde edilen verilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, organic agriculture, we have often started to hear, is implemented as an alternative to conventional agriculture which has negative effects on our health and environment. In this study firstly the importance and development of organic agriculture are emphasized and this system's principles and rules are specified. The development of organic agriculture system in the world is examined, the relevant international organizations with organic agriculture are specified and organic agriculture legislation around the world is described by considering the main regulations. Institutional structure and the development of organic agriculture in Turkey are explained, the organic agricultural production and functioning of organic agriculture system in our country are examined. The situation of organic product market is analyzed, the place of Turkey's organic product exports in the world market is evaluated in accordance with export data and the survey is applied to the companies which engaged in the export of organic products and problems about export of organic products are identified. Firms which are engaged in export of organic products in Turkey participated to the survey and the data has been obtained were analyzed with SPSS. Keyword: Organic agriculture, export, organic product market.