Üniversite gençliği ve siyasal katılım: Selçuk Üniversitesi örneği
University youth and political participation: Selcuk University sample
  1. Tez No: 476016
  2. Yazar: HATİCE KARİPÇİN TEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUSRAN ERKAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Policy, political socialization, political participation, participation of youth to policy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Birey ile devletin ilişkisini kapsayan siyaset her toplumda olan önemli bir kurumdur. Birey bir topluma üye olur olmaz siyasal toplumsallaşma başlamaktadır. Siyasal toplumsallaşma ile bilinçli veya bilinçsizce aldığı değerler bireyin siyaset içerisindeki yerini belirler. Burada ise bireyin siyaset içerisindeki tutum, davranış ve değerlerinden siyasete katılımın derecesi belirlenir. Bu çalışmada bir siyasal toplumsallaşmanın içerisinde yer alan üniversite öğrencilerinin siyasal katılım içerisinde nerede yer aldıkları, siyasete katılımın hangi boyutlarda olduğu, ülkemizin gündeminde yer alan bir takım sorunlara nasıl yaklaştıkları ele alınıp araştırılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde siyaset, siyasal toplumsallaşma, siyasal toplumsallaşmada yaklaşım ve aracı kurumları, siyasal katılım, siyasal katılımın düzeyi ve siyasal katılımı etkileyen faktörler ve üniversite gençliğinin siyaset algısı teorik olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde Selçuk Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 500 anket çalışmasının örneklemi ve tekniği açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise elde edilen verilerin tabloları ki-kare testleri çıkarılıp ortaya çıkan tablolar yorumlanmıştır. Anahtar Kavramlar: siyaset, siyasal toplumsallaşma, siyasal katılım, gençliğin siyasete katılımı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Politics involving the relationship of the individual and the state is an important institution in every society. As soon as an individual becomes a collecting member, political socialization starts. The values that are consciously or unconsciously received by political socialization determine the position of the individual in politics. Here, the degree of political participation is determined from the attitudes, behaviors and values of the individual in politics. In this study, it was investigated how university students who are involved in political socialization are involved in political participation, in what dimensions of political participation, and how they approach some of the problems on the agenda of our country. In the first part of the three-part study, political, political socialization, approach to political socialization and intermediary institutions, political participation, the level of political participation and factors affecting political participation and the political perception of university youth are theoretically addressed. In the second part, sample and technique of 500 questionnaire studies conducted at Selçuk University are explained. In the third part, chapters of the obtained data were extracted and chapters were interpreted.