Uganda'da kamu yayıncılığı ve siyaset: Ugandalı gazeteci Abdul Nsereko'nun hayatının biyografik açıdan analiz edilmesi
Public broadcasting and politics in Uganda: Abdul Nsereko a Ugandan journalist, as analyzed from a biographical point of view
  1. Tez No: 476882
  2. Yazar: HAWA KASULE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ DOSTER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyografi, Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Biography, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yayıncılığı, Siyaset, Biyografi, Medya Siyaset, Uganda, Public Broadcasting, Politics, Biography, Media Policy, Uganda
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, siyaset ve kamu yayıncılığı arasındaki ilişkiyi biyografik perspektiften incelemektedir. Siyaset ve kamu yayıncılığı arasındaki bağlantıyı kurmak için yaşanmış olayların nasıl uygulandığını araştırmaktadır. Çalışmada hem siyaset hem de kamu yayıncılığı için önemli bir değer olan güç, üç açıdan ele alınmıştır. Bunlar; ağırlığı (karar verme sürecine katılımın derecesi), kapsamı (şekillendirme ve eğlencenin kontrol edildiği değerler) ve onun etki alanıdır (gücün uygulandığı kişiler). Siyasetçiler medyayı nasıl algılıyor? Medya hakkında ne düşünüyor? Medyayla nasıl etkileşime giriyorlar? Bu sorular üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Ancak medya deneyimleri, medya sosyalleşmeleri ve medya biyografileri nadiren tahlil edilmiştir (Birkner ve Kramer, 2016). Bu nedenle siyasetçiler ve medya çalışmalarıyla ilgili bir araştırma eksikliği vardır. Abdul Nsereko ile yapılan bir görüşmelerde, kamu yayın faaliyetleri alanındaki diğer kişilerin düşünce ve algıları da edinilmiştir. Abdul Nsereko'nun radyo programları da dinlenmiş, ayrıca internetten ve bazı dergilerden veriler tahlil edilmiştir. Bu bulgular sayesinde siyaset ve kamu yayıncılığı arasındaki yakın ilişki ortaya çıkarılmıştır. Araştırma bulgularının, biyografi, siyaset ve kamu yayıncılığı alanlarındaki araştırmacılar ve siyaset oluşturuculara fayda sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores how stories of lived experiences are applied to establishing the link between politics and public broadcasting. In this study, power as a value important to both politics and public broadcasting is addressed from three perspectives. These encompass its weight(the degree of participation in the making of decisions);its scope( the values whose shaping and enjoyment are controlled) and its domain(persons over whom power is exercised). There has been much research on how politicians receive the media, think about the media or interact with the media, but their media experiences, their media socialization and their media biographies are seldom analyzed (Birkner and Kramer, 2016). There is therefore a research gap with regard to politicians and their media work. Abdul Nsereko provided the primary data which was supported by input from some others involved in the spectrum of public broadcasting activity. Abdul Nsereko's radio programmes were also listened to, and data from the internet as well as some magazines was also analyzed. A close interconnection between politics and public broadcasting was revealed by the findings. The findings of the study are envisaged to benefit researchers and policy makers in areas of biography, politics and public broadcasting.