Türkiye'de mültecilik olgusunun sosyolojik açıdan incelenmesi
Examination of refugee facts in turkiye in sociological terms
- Tez No: 477481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SITKI YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Mülteci, Sığınmacı, Suriye Göçü, Migration, Immigrant, Refugee, Defector, Sığınmacı, Syrian Migration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada göç ve Türkiye'de mültecilik olgusu incelenmektedir. 2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı sonrası Türkiye'ye yaşanan yoğun göç, mültecilik konusunu incelemeye değer bir araştırma konusu haline getirmiştir. Bu çalışma göç ve mültecilik çatısı altında özellikle Türkiye'deki göç uygulamalarını ve Suriye göçü sonrası yaşananları konu edinmektedir. Çalışma kapsamında ayrıca Dünya'da ve Türkiye'de göç kronolojik olarak incelenirken, ulusal ve uluslararası mevzuatta yaşanan değişiklikler de yine tarihi bağlamda değerlendirilmiş ve son haliyle mevcut göç mevzuatları açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümü, Suriye'de yaşananlar, gelinen noktada tarihin izleri ve son olarak Türkiye'de bulunan Suriyelilerin durumuna ilişkin bilgileri içermektedir. Güncel istatistiki verilerin yanı sıra, geçmiş akademik araştırmalar ve medya haberleri bu çalışmaya kaynaklık etmiştir. Güncelliğini uzun süre koruması muhtemel, Türkiye'deki Suriyeliler konusunda, gerçekçi ve çok yönlü bir tablo yaratılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın göç ve mülteciliğe ilişkin yasal ve politik uygulamalara ışık tutması, gelecek bilimsel çalışmalara kaynaklık etmesi ve en önemlisi toplumsal uyuma katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration and asylum in Turkey is discussed in this study. After the hectic migration to Turkey which occurred after the outbreak of Syrian Civil War in 2011, asylum has become a research topic worth examined. This study reveals the migration regulations and applications in Turkey and experiences after the Syrian Migration under the main topic of migration. In addition, in this study, migration in the World and Turkey is reviewed chronologically while the national and international legislations on migration are being discussed under the light of history. The last but not the least part of this study includes the information about the current events in Syria, the historical background of these events and finally the circumstances of Syrian in Turkey. The study refers to the current statistical data, past academic work and media. The Syrians in Turkey is expected to be a popular issue for a long time. It is aimed to create a realistic and multidimensional statement about this issue. The study proposes guidance for the future legal and political regulations and intends to be referred by the future academic studies. The most important purpose of the study is to promote the social integration, either.