Kolonoskopi yapılan geriatrik hastalarda bispektral indeks monitörizasyonunun erken kognitif fonksiyon üzerine etkisi; prospektif randomize kontrollü çalışma
Effect of bispectral index monitoring on early cognitive function in geriatric patients undergoing colonoscopy, dissertation
- Tez No: 478140
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kolonoskopi, Bispektral İndeks, Erken kognitif fonksiyonlar, Colonoscopy, Bispectral Index, Early cognitive functions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Kolonoskopi gibi invaziv girişimleri sedasyon ile yapmak hasta ve uygulayıcıya büyük bir rahatlık ve konfor sağlamaktadır. Bu çalışmada; elektif şartlarda sedasyon ile kolonoskopi yapılan geriatrik hastalarda bispektral indeks monitörizasyonu kullanılarak erken kognitif fonksiyonların değerlendirilmesini amaçladık. Yöntem: Elektif kolonoskopi işlemi uygulanacak 50 yaş ve üzeri, 2 hafta içinde herhangi bir anestezik işlem yapılmayan, ilaç bağımlılığı, gebelik öyküsü ve BİS değerlerini etkileyebilecek sistemik hastalığı olmayan hastalar geliş sıralarına göre randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci grupta sedasyon seviyelerinin kontrolü için RAMSEY sedasyon skalası kullanıldı; ikinci grupta ise Bispekral İndeks Monitorizasyonu (BİS) ve RAMSEY sedasyon skorları birlikte kaydedilerek işlem gerçekleştirildi. Hastaların kognitif fonksiyonlarını değerlendirmek için işlem öncesi ve sonrası TDT, SMMT, SÇT testleri kullanıldı. Hastaların perioperatif t0, t1, t2, t3, t4, t5 (bazal, indüksiyon sonrası, işlem başlangıcı, 5.dk, 10.dk ve işlem sonu) zamanlarında EKG, SpO2, TA, KAH değerleri ve işlem bitiminde Aldrete Derlenme skorları kaydedildi. Bulgular: Demografik özellikler ve kolonoskopi işlem süresi ve derlenme süresi toplamı gruplar arasında benzer olarak bulundu (p>0,05). KAH, SKB, OKB, DKB, SpO2 değerleri açısından t0, t1, t2, t3, t4, t5 zamanlarında anlamlı fark bulunmadı. (p>0,05). SÇT, SMMT, TDT önce-sonra değerleri açısından istatistiksel olarak iki grup arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Sedasyon eşliğinde elektif kolonoskopi yapılan geriatrik hastalarda, 3 farklı test (TDT, SMMT ve SÇT) işlem öncesi ve sonrası uygulanarak BİS monitörizasyonunun erken kognitif disfonksiyon üzerindeki etkisi değerlendirildi. BİS monitörizasyonun erken kognitif disfonksiyonun önlenmesinde anlamlı fark oluşturmadığı saptandı. Kolonoskopi gibi kısa işlemlerde kullanılan BİS monitörizasyonunun etkinliğini değerlendirmek için daha geniş katılımlı çalışmaların yapılması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Performing invasive procedures such as colonoscopy with sedation provides a great convenience and comfort to the patient and the practitioner. In this study, we aimed to evaluate early cognitive functions using bispectral index monitorization in geriatric patients undergoing elective colonoscopy. Methods: Patients over 50 years of age who underwent elective colonoscopy, who did not undergo any anesthetic procedure within 2 weeks, who had no systemic disease that could affect BIS values, who were not drug dependent and who were not pregnant, were selected.The patients were randomly divided into two groups according to the time of arrival at the endoscopy-colonoscopy unit. RAMSEY sedation scale was used to adjust the sedation level in the first group, Bispecral Index monitoring and RAMSEY sedation scale were used to the second group. Trieger dot test, Standardized Mini-Mental State Examination and test of Clock Drawing were performed before and after the procedure to evaluate the cognitive functions of patients. Preoperative ECG, SpO2, TA, and HR values of the patients were recorded at times t0, t1, t2, t3, t4, t5 (basal, after induction, beginning of procedure, 5 min, 10 min and end of procedure). Aldrete scores recorded at the end of the procedure. Results: The demographic features and the duration of colonoscopy procedure and the recovery time were found to be similar between the groups (p> 0,05). There was no significant difference in terms of HR, SBP, MBP, DBP, SpO2 values at times t0, t1, t2, t3, t4, t5 (p>0,05).There was no significant difference between the two grups before and after procedure of TDT, SMMT, CDT levels (p>0,05). Conclusion: In geriatric patients undergoing elective colonoscopy under sedation, the effect of BIS monitoring on early cognitive dysfunction was assessed by applying 3 different tests (TDT, SMMT and SCT) before and after the procedure. BIS monitoring did not show a significant difference in the prevention of early cognitive dysfunction. More extensive studies may be considered to assess the effectiveness of BIS monitoring in short procedures such as colonoscopy.