Üniversite öğrencilerinin kanser risk faktörlerine yönelik farkındalıklarının belirlenmesi
Determination of university students awareness for risk factors of cancer
- Tez No: 478770
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Risk Faktörleri, Farkındalık, Üniversite Öğrencileri, Cancer, Risk Factors, Awareness University Students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Önemli bir sağlık ve toplum problemi olan kanser, görülme sıklığı ve ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu ölümcül hastalığın kontrol altına alınabilmesi için risk faktörlerinin bilinmesi gereklidir. Bu araştırmanın amacı, sağlıkla ilgili bölümlerde okuyan üniversite öğrencilerinin kanser risk faktörleri hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırma sağlıkla ilgili bölümleri okuyan öğrencilerle yapılmıştır. Araştırma SANKO Üniversitesinde yürütülmüştür. Sanko Üniversitesinin 2016-2017 eğitim öğretim yılı itibari ile tüm bölümleriyle mevcut öğrenci sayısı 957'dir. Araştırmanın örneklemini 454 öğrenci oluşturmuştur. Bu çalışmada öğrencilere sosyodemografik veriler ve kanser risk faktörlerine ilişkin bilgi ve tutum düzeylerini ölçen formlar verilmiştir. Çalışmaya katılan üniversite öğrencilerinin yaş ortalaması 20,4±2,18 olup yaşları 17-30 arasında değişmektedir. Öğrencilerin % 74,8'i kadın, % 25,8 'i erkektir. Öğrencilerin yaklaşık dörtte birinin (%24,2) ailesinde kanser hikâyesi olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %15,4'ü sigara %17'si ise alkol kullandıklarını belirtmişlerdir. Öğrenciler egzersiz yapmak, bol meyve sebze tüketmek ve günde 2-3 litre su tüketmeyi anlamlı bir şekilde risk faktörleri arasında görmemektedir. Alkol kullanımını, sigara kullanımını, çevre kirliliği, dengesiz ve sağlıksız beslenme, baz istasyonları, genetik faktörler, kalitesiz ürünler, sanayileşme, hava kirliliği, kozmetikler, gıda katkı maddeleri, tarım ilaçları, madde kullanımı, radyasyon, zor yaşam koşulları ve nargile içmeyi alışkanlık haline getirmek seçeneklerini öğrencilerin %88,1-%96,7'si kanser risk faktörü olarak görmektedir. Çalışmamızda ülkemizde yapılmış çalışmalara göre üniversite öğrencilerinin günlük sigara ve alkol kullanma oranından daha düşük olduğu saptanmıştır. Sağlık bölümü okuyan öğrencilerin üniversiteyi bitirip meslek edindiklerinde sağlığın idamesi ve geliştirilmesinde rehber kişiler olacağı düşünülmektedir, müfredatlarında kanser ve kanser risk faktörleri konusuna yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer, a significant health and society problem, takes the first place among the causes of death and frequency of cases. It is necessary to know the risk factors of cancer in order to take this terminal illness under control. The aim of this study, determine the risk factors of cancer knowledge and awareness level of the university students studying the departments of medical sciences. The study is made upon the students studying the departments of medical sciences. The study was conducted at the SANKO University. In the 2016-2017 Academic Year, with all departments, the total number of students is 957. The study consist of 454 sample students. In this study, students are handed out questionnaires testing their knowledge and attitude level about socio-demographic parameters and risk of cancer factors. The average age of participant students is 20,4+2,18 and their ages differ 17 and 30. The 74,8 percentage of sample students is female and 25,8 percentage of them is male. In the families of one–fourth of sample students. (%24,2) existence of cancer cases is detected. 15,4 percentage of students state that they smoke cigarette and 17 percentage of them state that they use alcohol. The sample students do not meaning fully consider doing exercise, consuming plenty of fruit and vegetables and drinking 2-3 liters of water in a day as risk of cancer factors. 88,1-96,7 percentage of the sample students consider drinking alcohol, smoking cigarette, environmental pollution, malnutrition, base station genetic factors, poor quality products, industrialization, air pollution, cosmetics. Food additives, pesticides, substance use, radiation, difficult life conditions and smoking hookah as risk of cancer factors. In this study, daily smoking cigarette and drinking alcohol rate of sample students is less than the other studies conducted in Turkey. When the Students of Medical Sciences graduate from the University and acquired a profession, they are thought to be guide in the maintenance and development of heath cares. They are advised to include Cancer and Risk Factors of Cancer in their Curriculum.